Ülkenin para birimi, ülkenin tarihi, dillerinin kökeni, teknolojik gelişmeleri, ortalama maaşları ve bunlarla ne kadar bir refah seviyesinde yaşadıkları, ortalama yaşam süreleri, gezilecek turistik yerleri, modaya verdiği yön ve ünlü markaları.
Fransa güncel olarak Euro para birimini kullanıyor ama Euro 16 Aralık 1995’te resmen kabul edilmesine karşı Fransa’nın kuruluş tarihi 22 Eylül 1792’e dayanıyor. İşte bu dönemde aslında Fransa başka bir para birimi kullanıyor. 31 Ara 1959 tarihinde, Eski Fransız frangı (AFR) para biriminin yerine Fransız frangı (FRF) para birimi gelmiştir. 17 Şub 2002 tarihinde, Fransız frangı (FRF) para biriminin yerine Euro para birimi gelmiştir.
Fransanın Nüfusu ve Yüz Ölçümü
01-04-2020 yılı verilerine göre Fransa Nüfusu 67.075.000 kişidir. Denizaşırı iller ve ortak topraklar da işin içine katıldığında Fransa’nın toplam yüzölçümü 674.843 kilometrekaredir.
Kısa Tarihi
• Günümüzdeki Fransa, Galya olarak bilinen bir Roma İmparatorluğu eyaletinin üstüne kuruludur. Romalı tarihçiler, bölgede, dil farkıyla ayrılan üç büyük etnik grubun varlığını ortaya koymuşlardır: Galyalılar, Akuitanlar ve Belgalar. En büyük ve bölgeye en hâkim grup olan Galyalılar, Galyaca konuşan Keltlerdi.
• Jül Sezar komutasındaki Roma orduları Galya’nın geri kalanını da MÖ 58-51 yılları arasında yapılan Galya Savaşları’nda fethetmiştir. Bu olay, Galya ve Roma kültürlerini yakınlaştırmış, Galya Roma İmparatorluğu’yla bütünleşmiştir.

• Son gerçek Capet Hanedan ailesi üyesinin 1328’deki vefatı, Valois Hanedanı ve Plantagenet Hanedanı arasında Yüz Yıl Savaşı olarak da bilinen çatışmalara sürükleyen vekalet krizine neden oldu. Resmi olarak savaş, 1337’de VI. Filip’in; varis olan Fransız tahtının Plantagenet talibi III.Edward’dan, Akuitan Düklüğü’nü alma çabasıyla başladı. Savaş, 1453’te Valois zaferiyle sonlanmıştır.Yüz Yıl Savaşı’nda kazanılan bu zafer, Fransız milliyetçiliğini yüceltmiş ve Fransız monarşisini güçlendirmiştir.
• Fransa, I. Dünya Savaşı’nda Üçlü İtilaf’ta yer almış; Birleşik Krallık, Rusya, İtalya,
Japonya, Birleşik Devletler ve bazı küçük müttefik devletler birlikte Almanya ve İttifak Devletleri’ne karşı savaşmıştır.
Fransızca Dili
Dilleri Fransızcadır. Bir ülkenin konuştuğu dilinin isminin içinde o milletin adının geçmesi o ülkeyi diğerlerinden daha üstün gösteren bir özelliktir. İstatistiklere göre Dünya’da yaklaşık olarak 200 milyon insan Fransızca bilmektedir. 128 milyon insan Fransızcayı anadili veya ikinci dili olarak konuşurken, 54 ülkede 72 milyon insan tarafından da bilinmekte ve konuşulmaktadır. Avrupa da Fransa ve Monako dışında Belçika, İsviçre ve Lüksemburg ülkelerinin belirli bölgelerinde olmak üzere, Afrika ve Amerika kıtası dahil, dünyanın farklı köşelerinde resmî dil konumundadır. Fransızca bir Hint-Avrupa dilidir.

Fransa’da Otomotiv
Fransa motorlu araç parkı 2018 yılı itibariyle yaklaşık 40 milyon adettir ve ülkede her 1000 kişiye düşen motorlu araç sayısı 602’dir. Ülkedeki motorlu araç üretimi 2017 yılında 2.227.00 adet olarak gerçekleşmiştir ve ülke Avrupa’nın önde gelen otomotiv üreticileri arasında yer almaktadır. Fransa dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alan Renault ve PSA Grubunun merkezi konumundadır ve bu iki üretici Fransa ekonomisinin en önemli aktörleri arasında yer almaktadır. Ülkede ağırlıklı olarak binek otomobil üretimi yapılmaktadır. Ülkede üretim maliyetlerinin yüksek olması ve zaman zaman yaşanan finansal krizler her iki üreticinin de Fransa’da üretimi devam ettirme konusunda zorlanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ülkedeki motorlu araçlar üretimi her ne kadar artış eğiliminde olsa da önümüzdeki yıllarda ülkedeki motorlu araç üretiminin düşmesi beklenmektedir. Fransa’daki en büyük binek otomobil üreticisi açık ara Peugeot’dur. Onu Renault ve Toyota takip etmektedir. Smart, Opel ve Nissan diğer önemli binek otomobil üreticileridir. Hafif ticari araç üretiminde Renault’un büyük üstünlüğü bulunurken, onu Peugeot, Citroen, Toyota, MercedesBenz, Fiat ve Opel takip etmektedir. Kamyon üretiminde ise Renault, Scania ve Volvo öne çıkmaktadır. Fransa otomotiv endüstrisinde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer almaktadır ve bu ülkeye yönelik ihracatımız 2018 yılında 3,2 milyar USD’ye kadar yükselmiştir. Bu rakamla Fransa, Almanya ve İtalya’nın ardından en fazla ihracat yapılan 3. ülke konumunda yer almaktadır. Archos, Bull, MobiWire, Thomson, Wiko markaları her ne kadar ünlü olmasalar da Fransa menşeili telefon markalarıdır. İnsanlar dev markaları tercih ettiği için bu markalar pek kullanılmamaktadır.
Fransa Ekonomisi
Fransa’nın ekonomisine gelinirse; Fransa, dünyanın altıncı büyük ve satın alma gücü paritesi bakımından dokuzuncu büyük ekonomisi olup Almanya ve İngiltere’den sonra Avrupa Birliği’nin en büyük 3. ekonomisidir. IMF’ye göre, 2013’te Fransa, kişi başına düşen GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) ile dünyanın 20. ülkesi olmuş ve kişi başına 44.600 dolar GSYİH değeri elde etmiştir. 2013 yılında Fransa, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi’nde 0.884 puan (çok yüksek insani gelişme) elde etmiş ve Yolsuzluk Algısı Endeksi’nde 25. sırada yer almıştır. Fransa ekonomisi diğer ülkelere kıyasla daha ferah bir yaşam sürdüğü bu bilgilerle anlaşılabilir. Yaşamak için temel ürünlerin burada ya da yine dolar ve Euro bazlı ülkelerde üretildiği için değeri bu para birimleri üzerinden biçiliyor. Rakamlara bakacak olursak bu ülkede ayrıyeten yaşamın da kolay olduğu gözüküyor. Bu ferahlık moda endüstrisine de yansıyor. İnsanlar kaliteli bir hayat sürüp gelecek kaygısını minimumda tuttuğu için sevdiği mesleğe daha fazla odaklanabilip bu konuda kendilerini rahatça geliştirebiliyorlar.
Fransa’da Ortalama Yaşam Süresi
Her şeyle olduğu gibi ortalama yaşam süresi de ekonomiyle ilgili. Bu konuda yine ekonomisiyle doğru orantılı olarak ortalama yaşam süresi de diğer ülkelere kıyasla önde gibi duruyor. 2018 yılında yayınlanan en son DSÖ verilerine göre Fransa’da ortalama ömür: Erkekler için 80,1 yıl, kadınlar için 85,7 yıl ve ortalama toplam yaşam süresi 82,9 yıl olup Fransa, Dünya sıralamasında en çok yaşayan insanlar arasında 5.sıraya sahiptir. İnsanların sevdiği işten para kazanabiliyor olmaları, gelecek kaygılarının olmamaları ve eğitim hayatlarında yaşamak için değil sevdikleri için bir şeyler yapıyor olmaları bu sayıya pozitif katkıda bulunuyor.
Turistik Yerler – Gezilecek Yerler
Fransa denilince akla direk Eiffel Kulesi gelir ama bu konuda ufak bir araştırma ile daha da güzel yerlerin olduğu fark edilebilir. Dünyanın ikonik yapılarından olan Eiffel Kulesi, Paris’in en önemli simgelerinden. 324 metre yüksekliğindeki görkemli yapıt, 3 ayrı seyir platformu ile göz alıcı bir şehir manzarası sunuyor. Notre Dame Katedrali, Louvre Müzesi, Pantheon, Pompidou Merkezi ve Sacre Coeur Bazilikası, şehrin diğer turistik değerlerini sembolize ediyor. Kraliyet Meydanı ismiyle de anılan Bordeaux, şehrin en bilindik mekanlarından. Estetik bir görüntü sunan meydanda, özellikle su yüzeyinde yansıyan Miroir d’eau adındaki mimari yapıtı görülmesi gereken yerlerden. 2600’lı yıllarda Foçalı Grekçeler tarafınca kurulan Marsilya, Fransa’nın en eski şehri olarak önem kazanıyor. Notre-Dame de la Garde, Chateau d’If, Marseille Cathedral, Musée d’Histoire de Marseille gibi mimari yapıtları ile tarihi dokusunu ortaya koyuyor. Fransa gezilecek yerler keşfinin turistik şehri Nice; düzenli plajları, berrak suları ve küçük semtleri sayesinde kusursuz yaz tatili yapmak isteyenlerin beklentilerini karşılıyor.
Doğa ile bütünlük sağlayan muazzam şehrin en gözde bölgesi Vieux Nice. Notre Dame de Bazilikası, Marc Chagall Ulusal Müzesi, Palais Lascaris ve Musée Matisse gibi turistik noktalara yakın mesafede bulunan bölgede, pek çok tarihi ana şahit olabilirsiniz.

Fransız Ünlü Markalar
Ünlü alışveriş mağazaları daha çok ünlü alışveriş sokaklarında oluyor. Şanzelize, Paris’in en ünlü caddesi. Hem turistik bir merkez hem de alışveriş konusunda onlarca farklı seçenek bu caddede mevcut. Geniş kaldırımları, günün hangi saati olursa olsun eksik olmayan renkli kalabalığı, gösterileri, kafeleri turistleri kendine çekiyor. Abercrombie & Fitch, Adidas, Banana Republic, Benetton, Disney Store, Furla, Gap, Guerlain, Nike, Tommy Hilfiger, Yves Rocher ve Zara gibi dünya çapında bilinen markaların mağazaları bulunuyor. Paris’te alışveriş deyince ilk sırada bulunan Avenue Montaigne “Haute couture” olarak tanımlanan moda evlerine ev sahipliği yapıyor.Dünyaca ünlü lüks markaların bulunduğu Avenue Montaigne’de pek çok mağaza ve farklı tasarım ürünlerini de bir arada görebilirsiniz. Chanel, Louis Vuitton, Dior, Valentione, Saint Laurent, Ralph Lauren, Versace, Fendi, Gucci, Marni, Loewe, Céline, Prada, Armani, Salvatore Ferragamo, Chloé, Pucci, Dolce&Gabbana gibi markaların yanında Arzu Kaprol’un ürünleri de bu lüks merkezde bulunuyor. . Moda ve lüks denince Paris’te akla gelen en büyük markaların buluştuğu merkezler Haussmann Bulvarı’nda bulunuyor. Galeries Lafayette’e çok yakın olan ve mimari güzellikte ondan geri kalmayan Printemps, hem alışveriş yapmak hem de yemek yemek için ideal. Üzerinde pek çok dünya markasının ve tasarımcı butiklerinin bulunduğu zengin kesime hitap eden Rue Saint-Honore’da Goyard, Guiseppe Zanotti, Gucci, Balenciaga, Tom Ford, Galliano gibi mağazalar, alternatif Fransız markalarının butikleri bulunuyor.