Turp Tohumu

Turp Tohumu

Turp – Turp tohumu nerede yetişir, turp tohumu nerede ve nasıl kullanılır, turp tohumu nasıl saklanmalı, turpun faydaları, turp tohumunun faydaları, turp tohumunun zararları ve yan etkileri – konuyla ilgili en doğru bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz.

TURP – TURP TOHUMU

Diğer İsimleri: HİLB,

Latince Adı: RAPHANUS SATİVUS,

İngilizce Adı: RADİSH SEED, Almanca Adı: RETTİCH SAMEN, Fransızca Adı: GRAİNE DE RADİS

Turp – Turp Tohumu Nerede Yetişir?

Turpgiller familyasından gelen ve sebze olarak tüketilen turpun başlıca yetişme alanı Orta Asya, Hindistan, Doğu Asya Bölgeleri olarak bilinmektedir. Çeşitli türleri olan bu kültür bitkisi, doğası gereği kuvvetli bir yapıya sahip olduğundan, dünyanın hemen hemen her bölgesinde turp yetiştiriciliği vardır. Türkiye’nin de pek çok bölgesinde turp yetişir ve tüm dünyaya ihraç edilir. Ülkemizde ağırlıklı olarak Osmaniye’nin Kendirli İlçesinde yetişir.

Turp Tohumu Nerede ve Nasıl Kullanılır?

Turp Tohumu Nasıl ve Nelerde Kullanılır
Turp Tohumu Nasıl ve Nelerde Kullanılır

1 su bardağı kaynamış sıcak suyun içerisine, 1 çorba kaşığı turp tohumu katıp üzeri kapatılır. Birkaç dakika demlenmesi beklenir. Sade olarak ya da limon, tarçın gibi tat vericilerle tatlandırılarak her gün tüketilmelidir. Genelde bu şekilde kullanılan turp tohumunun haricen kullanımı için: 1 yemek kaşığı turp tohumu, 1 fincan su ile birkaç dakika kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra pamuk ile cilde uygulanır. Bu uygulamaya sivilceler yok oluncaya kadar her gün devam edilir. Bir hafta içinde sonuç alınmadığı taktirde kürün devam ettirilmemesi tavsiye edilir. Sorunun karaciğerden kaynaklı olma ihtimaline karşın öncelikli olarak bir cilt doktoruna danışılmasında fayda vardır.

Turp Tohumu Nasıl Saklanmalı?

Kapalı ve gün ışığı görmeyen bir yerde, nemsiz ve kuru bir ortamda, cam kavanozda saklayabilirsiniz.

Turpun Faydaları Nelerdir?

  • Böbreklerdeki mikropları öldürür.
  • Kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur.
  • Karaciğeri kuvvetlendirir.
  • Şişkinliği giderir.
  • Sarılıkta yararı görülür.
  • Safra taşlarının düşürülmesinde etkilidir.
  • Romatizma, siyatik, lumbago, astım ve bronşitin iyileşmesinde etkilidir.
  • Öksürüğe karşı faydalıdır.
  • Bağırsakları yumuşatarak kabızlığı giderir.
  • Dişetlerini kuvvetlendirir.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Yatmadan önce içilecek bir bardak turp suyu ile dinlendirici bir uykuya geçilir.

Turp Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Turp Tohumu Faydaları ve Zararları
Turp Tohumu Faydaları ve Zararları

1. Cilt Bakımı

B vitaminleri ve C vitamininin yanı sıra çeşitli mineraller ve antioksidanların yeterli miktarlarda alınması, oksidatif stresi azaltarak cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Turp tohumu gibi besinler yoluyla vücuda giren bu vitaminler, düzenli ve ölçülü alındıkları taktirde, kuru ve çatlamış cildi rahatlatabilir ve çizik ve kırışıklıkların görünümünü, yaşlılık lekelerini ve sivilce lekelerini azaltabilir.

2. Düşük Kan Basıncı

Turp tohumunda bulunan bazı flavonoidler, kardiyovasküler sistemini koroner kalp hastalığından koruyabilir ve kan basıncını düşürebilir. Bu durum; yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç riskini en aza indirgeyecektir.

3. Kemik Sağlığını Geliştirir

Turp tohumunda bulunan en önemli minerallerden biri, kemik sağlığında ve osteoporozun önlenmesinde anahtar bir bileşen olan kalsiyumdur. Bu tohumda bulunan fosfor, manganez ve bakır gibi diğer önemli mineraller de kemik yoğunluğunu geliştirmek açısından kalsiyum kadar etkili olmasalar da azımsanmayacak derecede hayati öneme sahiptirler.

4. Böbrek Taşı Tedavisinde Yardımcıdır

Yüzyıllar boyunca, turp tohumları, diüretik özellikleri sayesinde böbrek taşı için geleneksel bir ilaç olarak reçete edilmiştir.

5. Karaciğer Sağlığını Korur

Bu tohumlar; böbrek üzerindeki etkilerine benzer şekilde, karaciğerin işlevini de olumlu yönde uyarabilir ve kandaki toksin düzeylerini azaltabilirler. Araştırmalar, turp tohumlarındaki aktif bileşenlerin, karaciğer filtresindeki “tıkanıklığı” gidermeye, genel sağlık ve metabolik fonksiyonları iyileştirmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

6. Sindirime Yardımcıdır

Çoğu tohum için geçerli olan lif zenginliği, turp tohumu için de geçerlidir. Sağlıklı ve dengeli bir sindirim süreci açısından olmazsa olmazlardan diyet liflerini fazlasıyla bünyesinde barındıran turp tohumunun doğru kullanımı, sadece dışkıyı toparlamakla kalmaz aynı zamanda ishali de önler. Bağırsak boyunca yiyecekleri hareket ettiren peristaltik hareketleri de uyarabilir. Son olarak, içeriğindeki diyet lifi kolesterol seviyesini düşürür ve kan şekerini düzenleyebilir.

7. Kanseri Önlemede Etkilidir

Turp tohumları üzerinde yapılan çalışmalarda en heyecan verici gelişmelerden biri, turp tohumunun, belirli türdeki kanserlerin önlenmesi ile bağlantısıdır. Flavonoidler ve diğer polifenolik antioksidanlar bakımından zengin olan turp tohumu, hücresel metabolizmanın doğal yan ürünü olan serbest radikalleri araştırmada ve nötralize etmede vücuda yardımcı olabilir. Oksidatif stresi yavaşlatmak ve hücresel mutasyonu önlemek için bu özellik, vücut üzerinde benzer antioksidan etkilere sahip olabilecek folik asit ve C vitamininin varlığına yardımcı olur.

Turp Tohumunun Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Unutulmamalıdır ki bilinçsizce ve aşırı tüketilen her bitki insana fayda sağlamaktan ziyade zarar verebilir. Bu yüzden şifa niyetiyle kullanılan her tür bitki öncelikle çok iyi tanınmalı, yarar ve zararları hakkında bilgi sahibi olunmadan tüketilmemelidir. Turp tohumunun bilinen herhangi bir zararı yoktur. Yine de kronik rahatsızlığı bulunanların doktorlarına danışmadan tüketmemelerinde fayda vardır.

Ayrıca bakınız Tarçın

Okuyucunun Dikkatine

Hazırlayan ve Bilinmesi Gerekenler İçin Buraya Tıklayınız.

Değerli okuyucu! Ben Avukat Özgen Terzi. Ben de sizler gibi bir web kullanıcısıyım. Aynı zamanda çocuklarının dünyaya gelmesiyle birlikte, yaşama dair pek çok alanda farkındalık sahibi olmak isteyen bir anneyim. Bunun için en büyük yardımcım internet diye düşünüyordum. Ne yazı ki, ihtiyacım olan konulara dair okuduğum yazıların çoğu zaman eksik ve yanlış bilgilerle hazırlandığını, hiçbir araştırmaya gerek duyulmadan kopyala yapıştır yöntemiyle sayfalara taşındığını gördüm. Bu durum beni ciddiyetle araştırmaya sevk etti. Öncelikli olarak, bitkiler ve besinler konusunu ele aldım. Bunun için, kaliteli yayınları takip ettim, alanında uzman kişilerin kaleme almış olduğu kaynakları okudum, inceledim. Edindiğim bilgilerin doğruluğunu teyit edip yazıya döktüm ve en nihayet bu yazıları sizlerle buluşma noktamız olan birbox.net te paylaştım, paylaşmaya da devam edeceğim. Sizler de deneyimlerinizi ve bana iletmek istediğiniz mesajları sayfanın altında bulunan yorumlar kısmı aracılığı ile iletebilirsiniz.

Okuyucunun Dikkatine: Sayfamızda anlatılanlar tamamen genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Her şeyden önce, kullanacağınız besine karşı alerjiniz olup olmadığını bilmelisiniz. Doktora gitmeden ve rahatsızlığınızın tam olarak ne olduğunu öğrenmeden, burada anlatılan bilgilerden yola çıkarak, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamalısınız.  Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar var ise, öncelikli olarak onları kullanmalısınız. Burada anlatılan bitki ve besinleri, tıbbi tedaviye destek amaçlı uygulamalısınız. Aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Sevdiğiniz Kişiler ile Paylaşın

Önerilen Konular

Konu ile ilgili düşünceleriniz

BB birbox Lütfen bilgilerinizi girin