Rezene nerede yetişir, nerede ve nasıl kullanılır, rezene çayı nasıl demlenir, rezene çayı nasıl hazırlanır, rezene nerede ve nasıl saklanmalı, faydaları nelerdir, rezene tohumunun faydaları, rezenenin zararları ve yan etkileri – konuyla ilgili en doğru bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz.
REZENE
Diğer İsimleri: ARAPSAÇI, RAZİYANE, RAZİYANEÇ, TATLI ANASON, MAYANA, İRZİYAN, TATLI REZENE,
Latince Adı: FOENİCULUM VULGARE,
İngilizce Adı: FENNEL,FENNEL FRUİT, FENNEL SEED, Almanca Adı: FENCHEL, Fransızca Adı: FRUİT DE FENOVİL
Rezene Nerede Yetişir?
Rezene, Maydanozgiller familyasının bir üyesidir. Kokusu ve lezzeti anasona benzeyen bu bitki; iki yıllık, dayanıklı, otsu bir bitki çeşididir. Altın sarısı renginde, minik çiçekleri bulunmaktadır. Boyu 2 metreye kadar ulaşabilen rezene, daha çok kayalık ve kurak yerlerde kendiliğinden yetişir ama aynı zamanda da bir kültür bitkisidir. Anayurdu Akdeniz ve Yakın Doğu olarak bilinmektedir. Rezene bir kültür bitkisi olmakla birlikte; tohum yoluyla kolaylıkla yayılabildiğinden, kuzey Avrupa, Amerika, güney kanada, Asya ve Avustralya’nın pek çok yerinde kendiliğinden yetişir duruma gelmiştir. Bu yerlerin daha çok otlaklarında, açık alanlarında ve yol kenarlarında yayılım göstermektedir. Batı kuzey Amerika’nın da kıyı ve iç kesimlerinin doğusunda tepelerde ve dağlık bölgelerde bulunur. Almanya ve Balkanlar’da da yoğun olarak yetişmektedir. Ülkemizde Kuzey Anadolu bölgesinin fakir topraklarında yabani olarak yetişmekle birlikte, Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirme imkanı vardır. Akdeniz ve Ege bölgelerinde kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. AyrıcaTürkiye’de yetişen Tatlı Rezene (Fennel sweet) dünyanın en kaliteli türlerinden biridir.
Rezene Nerede ve Nasıl Kullanılır?
Rezene bitkisi genel olarak çay formunda tüketilmektedir. Bununla birlikte tohumlarını çiğneyerekte pek çok olumlu etkilerinden faydalanmak mümkündür. Tohumlarının ağızda çiğnenmesi yoluyla ağızdaki kötü veya acı tadın gittiği, kişiye ferah bir nefes sağladığı bilinmektedir. Bu özelliğinden faydalanılarak bazı doğal diş macunlarının yapımında tat verici olarak kullanılır. Hindistan’ın çoğu yerinde rezenenin meyveleri yemeklerden sonra hazım için ve taze bir nefes amacıyla tüketilir. Rezene bebeklerdeki şişkinliği gidererek bebeklerin rahatlamasını sağladığı için çocuklu evlerde sıklıkla bulundurulan bir bitkidir. Çok eski dönemlerde rezene, yılan sokmalarına karşı kullanılırmış. Günümüzde ise daha çok sindirimi kolaylaştırıcı etkisiyle bilinir ve bundan dolayı yemeklerden yarım saat kadar sonra çayı içilmektedir. Rezenenin meyvesi ve yaprakları ezildiğinde anasona benzer bir koku ortaya çıkar. Bu özelliğinden dolayı bir çok yemeğin, içeceğin ve tatlının hazırlanmasında kullanılır. Buna göre rezene baharat olarak da tüketilmektedir. Baharatı, bitkinin yapraklarından, kurutulmuş vaziyetteki tohumlarından veya tohumlarının ezilmesiyle elde edilir. Rezene bitkisinin soğanı, yaprakları ve meyveleri çeşitli dünya mutfaklarında kullanılmaktadır. Rezene poleni olarak bilinen minik yabani rezene çiçekleri rezenenin en etkili aynı zamanda en pahalı formudur. Yemeklerde ve salatalarda hoş koku ve lezzet verme amaçlı kullanılır. Kimi ülkelerde toprak altında kalan kısmında bulunan soğana benzer tatlı ve hoş kokulu meyvesi, meyve olarak yenir ya da salatası yapılır.
Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır?
1 bardak kaynar suyun içine, 3-4 çay kaşığı biraz ezilmiş tohum atılır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. İştah açmak için kullanılacaksa; yemeklerden bir saat önce tatlandırılmadan, hazımsızlığı gidermek için kullanılacaksa; yemeklerden 1 saat sonra yine tatlandırılmadan içilmelidir. Aynı şekilde hazırlanan çay, öksürük giderici olarak ya da akciğer rahatsızlığına karşı da kullanılabilir. Ciğerleri yumuşatması açısından bal ile tatlandırılarak içilmesi tavsiye edilmektedir. Bu arada balın sıcak suda zehire dönüşme özelliği göz önünde bulundurulmalı ve bal, ılıtılmış çayın içine katılmalıdır. Günde 3-4 bardak rezene çayı içmek ciğerleri rahatlatacaktır.
Rezene Nerede ve Nasıl Saklanmalı?
Rezene bitkisi, ikinci yılının sonbaharında olgunlaşır ve tohumlar yarılmaya başlar. Yarılan tohumlar toplanıp, kabukları tarakla temizlenerek gölgede kurutulur. Çay yapılacağı zaman bu tohumlar hafifçe dövülür.
Taze olarak satın almış olduğunuz rezene bitkisini buzdolabında 2-3 gün tutabilirsiniz. Bu sürenin sonunda tazeliğini kaybetmeye başlayacaktır. Rezeneyi yeşil haliyle daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız, buzlukta saklamanız da mümkün. Buzdolabı poşetlerine istediğiniz miktarlarda taze rezeneyi koyup, buzluğunuza atın. İhtiyacınız olduğunda çıkarıp kullanabilirsiniz. Bu arada yiyeceklerin, buzlukta bile saklanıyor olsalar, son kullanım süresi olduğunu unutmayın. Kuru haldeki rezene bir cam kavanoz içerisinde uzun süre saklanabilir.
Rezenenin Faydaları Nelerdir?
Rezene pek çok rahatsızlığa karşı şifalı etkisiyle bilinen ve sıklıkla tüketilen bir bitkidir. Çok sayıda faydasının yanında, aktarlarda kolaylıkla bulunabiliyor olması ve çayının kolaylıkla hazırlanıyor olması da daha geniş kitlelerin bu özel bitkiden fayda görmesini sağlamaktadır. Rezene bitkisinin sağlık konusundaki yararları şöyle sıralanabilir:
- Mide ve bağırsak hastalıklarında etkilidir.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Kansızlığı giderir.
- Sindirim problemlerine, şişkinliğe iyi gelir.
- İştahı açar.
- Bebeklerde görülen gaz sancılarını dindirir.
- Anne sütünü arttırır.
- Ödem atmaya yardımcıdır.
- Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı için iyidir.
- Boğmaca ve astım krizlerinde rahatlatıcıdır.
- Astım krizlerini hafifletir.
- Öksürük, bronşit, balgam gibi rahatsızlık veren durumların tedavisinde faydalıdır.
- İltihap gidericidir.
- Yorgun ve iltihap kapmış gözlerin tedavisinde göz banyosu yapmak suretiyle kullanılır.
- Kasları gevşetir.
- Ruhsal bozukluklarda, özellikle sinirlilik hallerinde etkilidir.
- C vitamini bakımından zengindir.
- Vitamin ve mineraller açısından zengindir.
- Cilde pürüzsüz bir görünüm sağlar, cilt dokusunu yeniler.
- Migren ve baş ağrısına karşı kullanılır.
- Adet görme ile ilgili sıkıntılarda yardımcıdır.
- Kan basıncını düzenler.
Rezene Tohumunun Faydaları Nelerdir?
- Toksinlerin vücuttan dışarı atılmasını sağlar.
- Tansiyonu dengelemede çok etkilidir.
- Kan basıncını dengeler.
- Göz sağlığı için önemli bir bitkidir.
- Sivilce ve akneyi önler.
- Yaşattığı tokluk hissi sayesinde kilo vermeye yardımcıdır.
- Gastrit ve ülseri iyileştici faydası vardır.
- Kramplı sancıları hafifletir ve engeller.
- İltihap kurutucu etkisi vardır.
- Rahat bir uyku sağlar.
Rezenenin Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
- Yemeklerden sonra daha çok hazımsızlığı gidermek amacıyla kullanılan rezene çayının, normal miktarların çok üstüne çıkılmadıktan sonra bilinen bir yan etkisi yoktur.
- Sadece çok ender de olsa deride alerjik reaksiyon görülebilir.
- Bununla birlikte rezene yağı veya ekstresi kullanılacaksa eğer, muhakkak bir doktora danışılması gerekmektedir.
- Reflü şikayeti olanlar, kullanım tavsiyelerine uyduğu taktirde herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklardır.
- Aşırı miktarlarda tüketildiğinde mide bulantısı ve mide ağrısı görülmektedir.
- Daha önemli yan etkilerinde ise; ciltte sorunlar, nefes alıp vermede güçlük, kusma, kalp çarpıntısı ve ritim bozukluğu, akciğerlerde ödem gibi sıkıntılar görülmektedir.
- Anne sütünü arttırdığı için emziren annelerin bolca tüketmeye çalıştığı rezene çayı, kimi zaman kan şekeri seviyesini olumsuz etkileyebilmektedir.
- Bağışıklığı çok güçlü olmayan kişilerin, alerjiye yatkınlığı bulunanların rezene çayını tüketirken daha dikkatli olmasında fayda var.
- Karaciğer, böbrek, safra rahatsızlığı esnasında rezene tüketimini doktora danışmak, başka sıkıntılar yaşamamak adına gereklidir.
- Ayrıca bakınız Sarı kantaron
Okuyucunun Dikkatine
Hazırlayan ve Bilinmesi Gerekenler İçin Buraya Tıklayınız.
Değerli okuyucu! Ben Avukat Özgen Terzi. Ben de sizler gibi bir web kullanıcısıyım. Aynı zamanda çocuklarının dünyaya gelmesiyle birlikte, yaşama dair pek çok alanda farkındalık sahibi olmak isteyen bir anneyim. Bunun için en büyük yardımcım internet diye düşünüyordum. Ne yazı ki, ihtiyacım olan konulara dair okuduğum yazıların çoğu zaman eksik ve yanlış bilgilerle hazırlandığını, hiçbir araştırmaya gerek duyulmadan kopyala yapıştır yöntemiyle sayfalara taşındığını gördüm. Bu durum beni ciddiyetle araştırmaya sevk etti. Öncelikli olarak, bitkiler ve besinler konusunu ele aldım. Bunun için, kaliteli yayınları takip ettim, alanında uzman kişilerin kaleme almış olduğu kaynakları okudum, inceledim. Edindiğim bilgilerin doğruluğunu teyit edip yazıya döktüm ve en nihayet bu yazıları sizlerle buluşma noktamız olan birbox.net te paylaştım, paylaşmaya da devam edeceğim. Sizler de deneyimlerinizi ve bana iletmek istediğiniz mesajları sayfanın altında bulunan yorumlar kısmı aracılığı ile iletebilirsiniz.
Okuyucunun Dikkatine: Sayfamızda anlatılanlar tamamen genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Her şeyden önce, kullanacağınız besine karşı alerjiniz olup olmadığını bilmelisiniz. Doktora gitmeden ve rahatsızlığınızın tam olarak ne olduğunu öğrenmeden, burada anlatılan bilgilerden yola çıkarak, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamalısınız. Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar var ise, öncelikli olarak onları kullanmalısınız. Burada anlatılan bitki ve besinleri, tıbbi tedaviye destek amaçlı uygulamalısınız. Aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.