Tarçın nerede yetişir, nasıl kullanılır, nasıl saklanır, tarçınlı su nasıl hazırlanır, tarçın çayı nasıl demlenir, faydaları, zararları ve yan etkileri nelerdir? Konuyla ilgili en doğru bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz.
TARÇIN
Diğer İsimleri: BORU TARÇIN, TATLI KABUK,
Latince adı: CİNNAMOMUM ZEYLANİCCUM, CİNNAMOMUM VERUM,
İngilizce Adı: CİNNAMON, CİNNAMOMUM CASSİA, CİNCİNNAMON, Almanca Adı: ZİMT, Fransızca Adı: CANNELLE
Tarçın Nerede Yetişir?
Defnegiller familyasının bir üyesi olan tarçın, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaççıktır. Dünyanın en önemli baharatlarından biri kabul edilen tarçının anavatanı Seylan, Hindistan ve Srilanka’dır. Günümüzde ise Endonezya, Malezya, Madagaskar, Brezilya ve Jamaika’da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Tropik ülkelerde yetişen bir ağaç olması sebebiyle eski dönemlerde ülkemizde yetişmeyen tarçın ağacı şimdilerde Türkiye’de botanik bahçelerde yetiştirilebilir olmuştur.
Tarçın ve Tarçın Kabuğu Nerede ve Nasıl Kullanılır?
Tarçın çok bilinen baharatlar arasında sayılmaktadır ve kullanım alanları da çok çeşitlidir. İçeriğinde bulunan bileşenlerin yarattığı hoş kokusu ve muhteşem lezzeti sayesinde pek çok yemek ve tatlıda kullanılmaktadır. Özellikle et yemeklerinde ve dondurmalarda farklı damak lezzeti yaratmak amacıyla tarçından yararlanılmaktadır. Alkolsüz içeceklerin yanısıra şarap üretiminde de tarçın kullanıldığını biliyoruz. Bunun yanı sıra ilaç endüstrisinde çok sayıda preparata koku verici olarak eklenmektedir. Parfüm yapımında da tarçın esansı yoğun şekilde kullanılmaktadır.
Bitkinin yaprak, kabuk ve dal uçlarından uçucu yağı elde edilir. Tarçın yağı, oldukça konsantre özelliğe sahip tam bir antioksidan kaynağıdır. Tarçın özü, tarçın likörü, tarçın çayı veya tarçın bitkisi gibi çok değişik formlarda kullanılabilen tarçın, insanlara yüzyıllarca faydalı olmuştur. Sayısız faydaları sebebiyle tarçına mutfağınızda bolca yer vermelisiniz. Yemeklerinize, çayınıza, tatlılarınıza ekleyebilir, cildinizde kullanabilir, doğal oda kokusu olarak deneyebilirsiniz.
Kullanacağınız günlük dozu damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Unutulmaması gereken önemli nokta, günlük olarak 5-10 gramı geçmemektir. Tarçın çayı, kan dolaşımını düzenler, kolesterolü düşürür, adet ağrılarını hafifletir, soğuk algınlığına karşı korur, kilo vermeye yardımcı olur. Ağrı kesici özelliği vardır.
Tarçınlı Su Nasıl Hazırlanır?
Tarçınlı su, kilo vermeye yardımcı olmasının yanında sindirim sistemini düzenler, adet sancılarını hafifletir, kolesterolü düşürür, baş ağrısına iyi gelir, ağız hijyenini sağlayarak dişlerinizi korur, boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir.
Hazırlanışı: 5 su bardağı suya 4 adet kök tarçın ekleyin ve kaynatın. Bu suyu sabah aç karnına ya da gece yatmadan önce için. Bu kür en fazla 15 gün uygulanmalıdır.
Tarçın Çayı Nasıl Yapılır?
Sıcak bir tarçın çayı yapmak için; 1 bardak sıcak suya bir çay kaşığı toz tarçın ekleyip karıştırın.
Diğer bir tarif: 1 adet kabuk tarçını 1 bardak su içine atarak 5 dk kaynatın, ardından 10 – 15 dk. demlenmeye bırakın. Bu sırada tarçındaki sağlığa yararlı bileşikler içeceğe karışacak ve aynı zamanda içimi çok hoş bir çay hazırlanmış olacaktır. Sonrasında kabuk tarçını atmayın. Onunla bir daha çay demleyebilirsiniz. Tarçın çayını isteğe bağlı olarak sıcak veya ılık olarak tüketebilirsiniz.
Tarçın Nasıl Saklanmalı?
Tarçın kabukları ya da çekilmiş tarçın, mümkün olduğu kadar havayla teması olmayacak şekilde, kapaklı bir cam kavanoz içerisinde ya da buzdolabı poşetlerinde saklanabilir. Direkt gün ışığı görmemesi de tarçının uzun süre tazeliğini koruması açısından önemlidir, hatta mümkünse diğer baharatların bulunduğu bölümde değil, tek başına bir yerde muhafaza etmek en doğru saklama yöntemi olacaktır.
Tarçının Faydaları Nelerdir?
- Sakinleştirici etkisi bulunmaktadır, dolayısıyla gerginliği alır, ruhi sıkıntıları giderir.
- Anne sütünü arttırıcı özelliği vardır.
- Yorgunluğu giderir.
- Tarçın çayı ve tarçın yağı, soğuk algınlığına iyi gelir.
- Balgam oluşmasını engeller.
- Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
- İshali kesmede faydalıdır.
- Hazmı kolaylaştırıp, mide bulantısını hafifletir.
- Bağışıklığı kuvvetlendirir.
- Kadınlardaki beyaz akıntıyı kesmede yardımcıdır.
- Şeker hastalığını önleme konusunda çok büyük rolü vardır.
- Romatizmaya karşı önleyici bir rol oynar.
- Kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.
- Faranjite karşı direnç sağlamaktadır.
- Yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltmaktadır.
- Kalbi kuvvetlendirir.
- Bakterileri yok etmede faydalıdır. Doğal bir kötü koku gidericidir.
- Kemiklere güç verir. Kemik gelişiminde etkilidir.
- Kilo kontrolünde yardımcıdır.
- Ağrıyan dişe iki damla tarçın yağı damlatmak, ağrıyı hafifletir.
- Hafızayı güçlendirir.
- Tarçın yağı ile yapılan masaj ağrılara çok iyi gelir.
- Parkinson ve Alzheimer hastalıklarını önleyici etkisi vardır.
- Kansere neden olan hücrelerin büyümesini yavaşlattığı söylenmektedir.
- Tarçın doğal antibiyotik etkisi göstermektedir.
- Deri hastalıklarının oluşumuna karşı direnç kazandırır.
- Mide koruyucudur.
Tarçının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
- Uzun süre kullanıldığı zaman kabızlığa neden olabilir. Kabuk tarçın kullanılarak çay hazırlanıyorsa günde 1 fincandan fazla tüketilmemesi gerekir.
- Fazla miktarlarda tüketmek böbrekleri olumsuz yönde etkileyebilir.
- Aşırı miktarda tarçın tüketmek mide hasarına sebep olabilir.
- Öncesinde su içmeden, tarçın tozu yutmak ciddi şekilde boğulmalara sebep olabilir.
- Tarçın tüketimini abartmak karaciğer yetmezliğine kadar götürebilir.
- Fazla tüketimi rahim kasılmalarına yol açabilir, dolayısıyla gebelik döneminde her hangi bir sorun yaşamamak için tarçın tüketmeden önce doktora danışmak gerekir.
- Çin tarçını olarak bilinen tarçının bazı bünyelerde karaciğeri zorlayıcı özelliği olabilir.
- Kan şekerini düşürücü etkisi olduğu için cerrahi operasyon ve ameliyatlardan en az 15 gün önce tüketimine son verilmelidir.
- Herhangi bir gıda alerjiniz var ise tarçın tüketiminden kaçınmalısınız. Bebeklerde kullanılması tavsiye edilmez.
- Tarçının toz olarak yahut yağ olarak direkt cilde uygulanması sakıncalıdır. Bu nedenle maske olarak kullanılmamalıdır. Diğer taşıyıcı yağlar ile inceltilerek kullanılması tavsiye edilmektedir.
- Ayrıca bakınız Turp Tohumu
Okuyucunun Dikkatine
Hazırlayan ve Bilinmesi Gerekenler İçin Buraya Tıklayınız
Değerli okuyucu! Ben Avukat Özgen Terzi. Ben de sizler gibi bir web kullanıcısıyım. Aynı zamanda çocuklarının dünyaya gelmesiyle birlikte, yaşama dair pek çok alanda farkındalık sahibi olmak isteyen bir anneyim. Bunun için en büyük yardımcım internet diye düşünüyordum. Ne yazı ki, ihtiyacım olan konulara dair okuduğum yazıların çoğu zaman eksik ve yanlış bilgilerle hazırlandığını, hiçbir araştırmaya gerek duyulmadan kopyala yapıştır yöntemiyle sayfalara taşındığını gördüm. Bu durum beni ciddiyetle araştırmaya sevk etti. Öncelikli olarak, bitkiler ve besinler konusunu ele aldım. Bunun için, kaliteli yayınları takip ettim, alanında uzman kişilerin kaleme almış olduğu kaynakları okudum, inceledim. Edindiğim bilgilerin doğruluğunu teyit edip yazıya döktüm ve en nihayet bu yazıları sizlerle buluşma noktamız olan birbox.net te paylaştım, paylaşmaya da devam edeceğim. Sizler de deneyimlerinizi ve bana iletmek istediğiniz mesajları sayfanın altında bulunan yorumlar kısmı aracılığı ile iletebilirsiniz.
Okuyucunun Dikkatine: Sayfamızda anlatılanlar tamamen genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Her şeyden önce, kullanacağınız besine karşı alerjiniz olup olmadığını bilmelisiniz. Doktora gitmeden ve rahatsızlığınızın tam olarak ne olduğunu öğrenmeden, burada anlatılan bilgilerden yola çıkarak, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamalısınız. Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar var ise, öncelikli olarak onları kullanmalısınız. Burada anlatılan bitki ve besinleri, tıbbi tedaviye destek amaçlı uygulamalısınız. Aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.