Çin Halk Cumhuriyeti Tarihi
Çin yüzyıllarca imparatorlukla yönetildi. Çin’in imparatorluk döneminden Çin Halk Cumhuriyeti ismini alana kadar geçen dönemde birçok hanedan başa gelmiştir. (Xia’dan Qing’e kadar) Bilinen ilk hanedan Xia ve Shang sülaleleridir.
Daha sonra Shang sülalesini yıkarak başa Chou sülalesi geldi. Chou hanedanı başta kaldıkları zamanda feodal bir yapı kurdular. Bu süreçte ülke içindeki feodal devletler bağımsız hareket etmeye başladı ve devamında bu devletler arasında savaş çıkmaya başladı. Sonuç olarak bu durum hükümdarın gücünü ve otoritesini kaybetmesine yol açtı.
Gücünü kaybeden yönetimin de etkisiyle Çin’in büyük bir kısmı Türk ve Moğol askerleri tarafından alındı ve ilerleyen süreçte batının eline düşen, kaybedilen toplar tekrar Çin halkına kazandırıldı. 1912’de 1644’ten beri başta olan Qing hanedanının sonu geldi ve Qing hanedanından sonra Çin Cumhuriyeti kuruldu. 1949’da ise Çin Cumhuriyeti yerini Çin Halk Cumhuriyeti’ne bıraktı. 1949’dan bugüne bu isimle varlığını sürdürüyor.
Dil
Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaşayan içinde Çince, Moğolca, Tibetçe ve Uygurcanın da bulunduğu 298 dil yaşamaktadır. (Ethnologue verilerine göre)
Çince ülkenin resmi dili olmasına rağmen pek çok bölgede değişiklik gösterir. Bunlardan en yaygın olanı Hanyu ’dur. (Basitleştirilmiş Çince) Anakara Çin’in resmi dili ise Putonghua’dır. (Standart Çince)
Bayrak
Çin bayrağı, kırmızı zeminin sol üstüne bir büyük dört de küçük yıldızın gelmesiyle oluşur. Şu anki hali 1 Ekim 1949 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Bayraktaki kırmızı zemin, devrimi simgeler. Sol üst köşedeki büyük yıldız Çin Komünist Partisini, dört küçük yıldız ise Çin halkını, halkın sınıflarını belirtir. Çin halkı dört sınıfa ayrılır.
- Çiftçiler
- İşçiler
- Küçük burjuva
- Çin-Japon savaşı sırasında Japonlara karşı komünizmin yanında olan firmalar.
Nüfusu – Yüzölçümü – Başkenti
Çin’in 1,393 milyar (2018) nüfusu vardır ve dünyanın en kalabalık ülkesidir. Başkenti Pekindir. Çin’in en kalabalık şehri Şangay’dır. Çin yüzölçümü olarak dünyanın en büyük üçüncü ülkesidir. Yüzölçümü 9,597,000 𝑘𝑚2’dir. Aynı zamanda Çin dünyanın en büyük alışveriş merkezini içinde bulundurur. Ancak bu alışveriş merkezinin %99’u boş durumdadır.
Mutfak
Çin mutfağı sekiz ayrı bölgesel mutfaktan oluşur. Bunlar; Chuan, Hui, Yue, Su, Zhe, Xiang, Hu, Lu’dur. Çinlilerin yemek kültürü bölgeden bölgeye ülke içinde bile değişiklik gösterir. Bu Çin’in çok kalabalık bir ülke olmasından kaynaklanır. Bir diğer sebep farklı ülkelerde açılan Çin restoranlarında yapılan Çin yemeklerinin o ülkenin kültürüne uyarlanmasıdır. Çin yemek kültürünün her ülkede ve her bölgede değişmeyen unsurlarından bazıları pirinç, sos ve baharattır. Bu üç malzeme ile Çin mutfağında sıklıkla karşılaşılır. Yine aynı şekilde yemeklerin yemek çubukları ile yenmesi de ortak özelliklerdendir.
Ekonomi
Çin’in para birimi Çin yuanıdır ve birçok ülke ile ticari iş birliği içindedir. İsviçre, Pakistan, Güney Kore, Avustralya bunlardan bazılarıdır. GSYİH’ya göre; satın alma gücü paritesi bakımından dünyanın en büyük, nominal olarak dünyanın ikinci büyük ekonomisidir. Dünyanın en büyük üretim ekonomisidir ve en büyük ürün ihracatçısıdır. İMF’ye (İnternational Monetary Fund) göre Çin’deki kişi başı gelir miktarı 2015 yılında dünyada nominal GSYİH’ya göre 72., SAGP GSYİH’ya göre 84. sıradadır.
Özel Günler
- Çin Yeni Yılı
- 25 Aralık Noel
- 1 Ekim Ulusal Gün
- 1 Temmuz Çin Komünist Parti Kuruluş Günü
- 10-11 Haziran Ejder Kayığı Festivali
- 1 Haziran Çocuklar Günü
- 4 Mayıs Gençlik Günü
- 30 Nisan, 1-2 Mayıs İşçi Bayramı
- 22 Şubat Fener Festivali
- Bahar Festivali Altın haftası
Turna, dev panda ve ejder Çin Halk Cumhuriyeti’nin ve Çin halkının sembolü haline gelmiştir. Bu sembollerle kıyafetlerde ve özel günlerdeki süslemelerde sıklıkla karşılaşılır.
Çin Halk Cumhuriyeti Markaları
2017’de komite Çin markalarından marka değeri en yüksek olan 10 şirketi açıkladı.
- Tencent
- Huawei
- ICBC
- Alibaba
- China Construction Bank
- China Mobile
- Sinopec
- The Agricultural Bank of China
- China Ping An Group
- Bank of China
2020 yılı için belirlenen “En Değerli 500 Marka” listesi içinde ilk 10’a Çin’den üç marka girmiştir. Bunlar; ICBC (6), Ping An (9), Huawei (10)’dir.
Çin aynı zamanda bir çok bulaşıcı hastalığın olduğu yerdir, özellikle 2019 daki Covid-19 corona virüsü dünya tarihinde görülmemiş bir yayılma hızı ile ülkeleri etkisi altına almış ve çin bununla beraber tüm dünya ülkeleri tarafından güvenilirliği sorgulanır ülke haline gelmiştir.