Mayıs Papatyası

Mayıs Papatyası

Mayıs papatyası nerede yetişir, nerede ve nasıl kullanılır, nerede ve nasıl saklanır, papatyanın faydaları nelerdir, papatya çayı nasıl demlenir, nasıl hazırlanır, sağlıklı diş etleri için papatya çayı, sinüzit için papatya, mide ülseri ve yanması olanlar, papatya ile banyo, karaciğer detoksu için papatya çayı, arpacık tedavisi için papatya nasıl kullanılır, gaz ve hazımsızlık için papatya, idrar söktürücü papatya, idrar söktürücü çay, bağırsak solucanlarına bitkisel çözüm, romatizma tedavisi, kuru ve hassas ciltler için temizleyici papatya kremi, papatya kremi nasıl uygulanır, papatya kreminin faydaları, papatya yağı nasıl yapılır, papatya yağının faydaları, papatyanın zararları ve yan etkileri – konuyla ilgili en doğru bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz.

MAYIS PAPATYASI

Diğer İsimleri: ALMAN PAPATYASI (GERMAN CHAMOMİLE), PAPATYA, ADİ PAPATYA, BABUNÇ, TIBBİ PAPATYA, KÜÇÜK PAPATYA,

Latince Adı: MATRİCARİA RECUTİTA, CHAMOMİLLA RECUTİTA, ANTHEMİS NOBİLİS, MATRİCARİA CHAMOMİLLA,

İngilizce Adı: CAMOMİLE, CHAMOMİLE, Almanca Adı: KAMİLLE, ECHTE KAMİLEN, Fransızca Adı: CAMOMİLLE

Mayıs Papatyası Nerede Yetişir?

Mayıs papatyası, papatyagiller, diğer adıyla bileşikgiller familyasının bir türüdür. Yaprakları ince parçalı ve sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarı renktedir. Sarı çiçeğin etrafında ise, dil şeklinde, 15-20 adet beyaz çiçek vardır. Papatyanın anavatanı Doğu Avrupa ve Küçük Asya’dır. Uzunluğu 25 santimetreye kadar çıkabilen papatya, bir yıllık, otsu bir bitkidir. Bugün dünyanın birçok noktasına yayıldığı görülmektedir. Güneydoğu Avrupa, Kuzeybatı Asya, Kuzey ve Doğu Afrika, Kuzey Asya ve Hindistan başlıca yetişme alanlarıdır. Yol kenarlarında ve boş tarlalarda doğal olarak yetişen mayıs papatyası, Nisan ve Eylül aylarında çiçek açar. Türkiye’de tüm bölgelerde yetişmekle birlikte, yoğunluklu olarak Marmara, Ege, Trakya, Güneybatı Anadolu’da görülür.

Mayıs Papatyası Nerede ve Nasıl Kullanılır?

Mayıs Papatyası
Papatya Çiçeği

İnanılmayacak derecede geniş bir kullanım alanı vardır ama en önemlisi bebekli ve çocuklu evlerde sıklıkla ihtiyaç duyulan bir bitki olmasıdır. İltihap giderici, kramp çözücü, yatıştırıcı ve gaz söktürücü özelliklerinden dolayı her dönem annelerin vazgeçilmezi olmuştur. Öyle ki, XIX. yüzyıl’da tanınmış çok sayıda Amerikalı doktorun, çocuk hastalarına papatya drogları reçete ettiği bilinmektedir. Eski Yunan, Mısır ve Roma dönemlerinin ünlü filozof ve hekimlerinin eserlerine bakıldığında, kullanılan ilaçlarda papatya drogları bulunduğu görülmektedir. Hem içten hem de dıştan kullanılabilir olan bu bitkinin içten kullanımı çay ve tentür şeklinde, dıştan kullanımı ise buğu solunumu (inhalasyon), gargara, çalkalama, yıkama ve banyo şeklindedir. Yağından ise friksiyon yapılmak suretiyle faydalanılmaktadır.

Mayıs Papatyası Nerede ve Nasıl Saklanır?

Mayıs ayında çiçek açan bitki, ilk hafta boyunca etkinliğinin doruğundadır. Çiçekleri tam olarak açtıktan sonra en geç on gün içinde toplanmalıdır. Çok fazla beklemiş veya beyaz çiçek yaprakları kısmen dökülmüş olanları toplamak doğru değildir. Çiçekler toplandıktan sonra, geniş tahtalara veya hasırların üstüne serilerek, açık havada ve gölgede kurutulur. Kurutulurken, naylon veya benzeri sentetik malzeme üzerine kesinlikle serilmemelidir. Aynı şekilde toplanan çiçeklerin plastik torbalara kesinlikle koyulmaması gerekir. Kuruduktan sonra cam kavanozlara koyularak, karanlık bir yerde ya da kapalı dolapta muhafaza edilmelidir. Bitkilerin, egzos dumanının olmadığı, doğanın içindeki temiz alanlardan toplanması daha uygundur. Kurutmak üzere toplanan papatyalar, belki tozludur diye kesinlikle yıkanmamalıdır.

Papatyanın Faydaları Nelerdir?

  • Papatya, soğuk algınlıklarını geçirmede bire birdir.
  • Mide rahatsızlıklarına karşı papatya çayı önerilmektedir. Özellikle çiçeklerinin içerdiği alfa- bisabolol maddesi mide ülserine karşı çok etkilidir. Yapraklarında ve sapında bulunan azulene maddesi de mide ülseri için faydalı bir maddedir. Safre kesesi kaynaklı mide rahatsızlıklarında, papatya tek başına yeterli olmayıp, eşit miktarlarda nane ve oğul otu ile karıştırılarak tüketilmelidir. Mide rahatsızlığı sinirsel kaynaklı ise, papatya-oğulotu bitkilerini bir arada kullanmak gerekir.
  • Papatya, sadece mide ülseri için değil, mide mukoza iltihabı için de önemli bir tedavi edicidir. Bu konuda iyileşme sağlanana kadar günde 3 bardak papatya çayı tok karnına içilmelidir.
  • Regl dönemlerini gergin geçiren bayanları rahatlatıcı özelliği vardır. Bu dönemleri sıkıntılı olan bayanlar, her gün, tok karnına bir bardak papatya çayı tüketmenin büyük faydasını göreceklerdir. Ayrıca bazı çalışmalar, papatya çayının adet kramplarını azalttığını göstermiştir.
  • Yapılan çalışmalar, papatya çayının diyabet hastalarında kan şekerini düşürebildiğini göstermektedir. Elbette bu, papatyanın diyabet ilaçları yerine geçebileceği anlamına gelmez, sadece mevcut tedaviye destek olabilir.
  • Karaciğer sağlığı için çok önemli maddeler içerir. Karaciğer metabolizmasının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayarak, vücuttaki zehirleri dışarı atar.
  • Bel ve baş ağrılarında, çok etkili olmasa da, ağrıyı hafifletici etkisi vardır.
  • Bağırsak gazlarını giderir.
  • Ateş düşürücüdür.
  • Papatyanın antienflamatuar özelliği ciltteki gözenekleri hafif sıkılaştırıcı etkiye sahiptir.
  • Özellikle soğuk algınlığı, bronşit tedavisinde faydalıdır.
  • Papatya çayı ile yapılan gargara, boğaz ağrısına iyi gelir.
  • Boğaz, bademcik ve diş etlerinin iltihaplarını giderir.
  • Mukoza ve deri iltihaplarına karşı gargara, ağız çalkalama veya yıkama biçimleri uygulanırsa çok faydası görülür.
  • Mayıs papatyası, mantar hastalıklarına karşı yıkama biçiminde kullanılabilir. Anal ve vajinal bölgelerdeki tahriş ve iltihaplanmalarda, oturma banyosu veya buğu tedavisi çok etkilidir.
  • Kronik nezle, kronik ağız boşluğu iltihabı da papatya buğusu ile tedavi edilebilir.
  • Üst solunum yollarındaki tahriş veya iltihap nedeniyle oluşan rahatsızlıklarda papatya ile buğu solunumu çok rahatlatıcır.
  • Sindirim sistemini uyarıcı etkisi olduğu için kurutulmuş şekliyle kullanıldığında iştah açar.
  • Hazmı kolaylaştırır, kabızlığı giderir. Gastrit, ishal, bulantı, safra kesesi gibi sindirim sistemine dair rahatsızlıkların tedavisinde yararlıdır.
  • Saç rengini açmak için kullanılır.
  • Osteoporoz (kemik erimesi) kemik yoğunluğu kaybıdır. Bu kayıp, kemiklerde kırılma ve şekil bozukluğu riski yaratır. Osteoporoz özellikle kadınlarda menopoz sonrası dönemde daha sık görülür. 2004 yılında yapılan bir çalışmada papatya çayının anti-östrojenik etkilere sahip olduğu, aynı zamanda da kemik yoğunluğunu arttırmaya da yardımcı olduğu gözlenmiştir.
  • Enflamasyon, enfeksiyonla savaşmak için bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Ancak uzun süreli inflamasyon hemoroid, gastrointestinal ağrı, artrit, otoimmün bozukluklar ve hatta depresyon dahil pek çok ciddi hastalığa neden olabilir. Papatya çayı, iltihabı azaltabilecek kimyasal bileşikler içerir.
  • Papatya çayı, rahatlatıcı etkisiyle uykuya dalmada yardımcıdır. Birçok araştırmacı, papatya çayının bir benzodiazepin gibi işlev gördüğünü düşünmektedir. Bilindiği üzere; Benzodiazepinler, kaygıyı azaltıcı ve uykuyu tetikleyici etkiye sahip reçeteli ilaçlardır.
  • Bazı çalışmalar papatya çayının kanser hücrelerini hedef alabildiğini ve hatta bu hücrelerin gelişmesini engellediğini göstermiştir. Bununla birlikte bilim adamları papatya çayının kanser üzerindeki etkileri için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.

Papatya Çayı Nasıl Demlenir?

Papatya Çayı Nasıl Demlenir
Papatya Çayı Nasıl Demlenir

Kaynar vaziyetteki su, orta büyüklükte bir cam bardağa koyulur. İçerisine bir tatlı kaşığı kadar mayıs papatyası eklenir ve üzeri kapatılır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Hazırlanan papatya çayına bir dilim limon atabilir ya da bir iki damla limon sıkabilirsiniz. Sıcak vaziyetteki çayın bal ile tatlandırılması, zehirli bir karışıma dönüşmesi sebebiyle, uzmanlarca tavsiye edilmemektedir. Papatya çayı günde 2-3 defadan fazla olmamak kaydıyla, tok karınla, sıcak sıcak içilmelidir. Özellikle menopoz döneminde ve regl döneminde yaşanılan sıkıntıları hafifletir. Bazı rahatsızlıklarda çayın hazırlanış şekli değişebilir.

Sağlıklı Diş Etleri İçin Papatya Çayı:

Orta büyüklükteki bir cam bardağa kaynar su koyulur. İçine bir tutam (4-5 gr.) kadar kır papatyası atılır.

5 dakika demlenen çay süzülür. Öncesinde diş macunu kullanarak dişleri fırçalamamış olmak kaydıyla, ılıyan suya batırılan diş fırçası ile dişler fırçalanır. Bu arada diş etlerine de hafifçe masaj yapılır.

Bu çay tek kullanımlıktır. Bir dahaki sefere dişlerinizi fırçalayacağınız zaman yeniden taze çay demlemelisiniz. Ayda 3-4 defa bu uygulamayı yapmak diş ve diş etleriniz için çok sağlıklı bir yöntemdir.

Sinüzit İçin Papatya İle Buğu Tedavisi

Küçük bir tencereye yarım litre kadar su koyularak kaynatılır. Kaynayan suyun altı kısılır, su hafifçe kaynamaya devam ederken içine 10 gr. kadar kuru vaziyetteki papatya atılır. (Elinizde poşet çay şeklinde papatya var ise, dört ya da beş poşet papatya da kullanabilirsiniz.) Başınızı havluyla örterek, gözler kapalı vaziyette, yüzünüzü buharına tutun ve burnunuzdan nefes alıp verin. Arada ağzınızdan da nefes alıp verin. Bu uygulamayı beş dakika boyunca sürdürün. Beş dakika tamamlandıktan sonra yarım saat ara verip aynı işlemi tekrar uygulayın. Ertesi gün bu uygulamayı aynı şekilde yine yapın. Eğer burundan akıntı gelmeye başlarsa, uygulamaya üç gün ara verin. Kimi zaman ilk günün ilk beşinci dakikasında akıntı gelmeye başlar. Kimi zaman ise bu biraz daha gecikebilir. Yeterince rahatladığınızı hissettikten sonra uygulamaya son verebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz dönemlerde aynı uygulamayı tekrar edebilirsiniz.

Papatya İle Banyo Katkısı:

Bir tam banyo için dolu dolu 5 avuç ince kıyılmış çiçek, sap ve yaprak (veya yalnızca çiçek) 2 litre kaynar derecede sıcak suyun içine atılarak haşlanır, üstü kapalı olarak 15 dakika demlenir ve süzülür. Hazırlanan bitki suyu, 38 derece sıcaklıktaki banyo suyuna eklenir. 15-20 dakika banyo için yeterlidir. Gözlerin banyo suyuna temas etmemesine dikkat edilmelidir. Banyo sonrası kurulanmadan bornoza sarılıp yatakta bir süre dinlenmek gerekir.

Mide Ülseri ve Yanması Olanlar İçin Papatya Çayı:

Mide ülseri rahatsızlığı bulunan kişiler, papatya çayını tereddüt etmeden tüketebilirler. Ülsere karşı olumlu etkileri olan alfa-bisabolol maddesinden yana zengin içeriği, ülsere dair sıkıntıların giderilmesinde çok faydalıdır.

Karaciğer Detoksu İçin Papatya Çayı:

Kır papatyasının karaciğer dostu olmasını sağlayan iki önemli maddesi vardır. Bunlardan ilki; karaciğeri bir kalkan gibi koruyan herniarin maddesi, diğeri ise karaciğerin toksinlerden temizlenmesinde çok büyük rolü olan sinapic asittir. Karaciğer metabolizmasının sağlıklı bir şekilde çalışmasında papatya çayının önemi büyüktür.

Arpacık Tedavisi İçin Papatya Nasıl Kullanılır?

1 çay bardağı kaynar suya, 1 tatlı kaşığı ufalanmış papatya çiçeği koyulur. 15 dakika bekledikten sonra

ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Hazırlanan suya, küçük bir parça pamuk batırılıp göz kapağının üzerine koyulur. Pamuk soğudukça yenisi ile değiştirilerek uygulamaya devam edilir. Göz çapaklanması durumunda, aynı şekilde hazırlanan su kullanılarak, gözler temiz bir pamukla silinir.

Gaz, Hazımsızlık İçin ve İdrar Söktürücü Olarak:

Orta büyüklükte bir fincana kaynar su koyulur, içine 3 çay kaşığı kadar kuru papatya atılır. 5-10 dk. demlenmesi için bekletilir. Çok soğuk ya da çok sıcak olmayacak şekilde azar azar içilir.

Bağırsak Solucanlarına Bitkisel Çözüm:

1 bardak kaynar suyun içine, 2 çay kaşığı kadar papatya atılır. 10 dk. demlendikten sonra içilir. 4-6 hafta boyunca, sabah akşam bu tedaviye devam edilir. Son iki hafta çaya, aynı miktarda sinameki eklenirse tedavinin etkinliği artacaktır.

Romatizma tedavisi:

Papatyanın tek başına romatizma tedavisinde etkisi yoktur ancak romatizmal ağrılar için papatya, nane ve zeytinyağını karıştırarak romatizma ağrısı olan yere masaj yapabilirsiniz. Ayrıca papatyayı kekik, nane ve ıhlamurla beraber kaynatıp içerseniz de faydasını görebilirsiniz.

Kuru ve Hassas Ciltler İçin Temizleyici Papatya Kremi Nasıl Yapılır?

Papatya Çiçeği Kremi Nasıl Hazırlanır
Papatya Çiçeği Kremi Nasıl Hazırlanır

Eğer kuru ve hassas bir cildiniz varsa, evde kolaylıkla yapabileceğiniz, cildinizi doğal olarak temizlemenize yardımcı olacak bu kremi mutlaka denemenizi öneririz. Bu cilt temizleme kremini yapmak için 50 gram kakao yağı, 10 damla papatya esansiyel yağı ve 8 yemek kaşığı badem yağına ihtiyacınız var.

Kakao yağı bir kaseye koyulur ve tamamen eriyene kadar kısık ateşte ısıtılır. Ocaktan alınan erimiş vaziyetteki kakao yağının içine badem yağı eklenir. Bir tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Sonrasında papatya yağı ilave edilir ve homojen bir karışım elde edilene kadar karıştırmaya devam edilir. Karışım macun kıvamına geldikten sonra, hava almayacak şekilde, ağzı kapalı bir kabın içerisine koyularak muhafaza edilir. Kuru ve serin bir yerde tutulması, kremin uzun ömürlü olması açısından önemlidir.

Papatya Kremi Nasıl Uygulanır?

Papatya kremini temiz bir cilde uygulamalısınız. Bunun için, parmaklarınıza aldığınız kremi, hafif dairesel hareketlerle yüzünüze ve boynunuza (göz çevresi hariç) uygulayın. 15 dakika boyunca etki etmesine izin verin ve ardından kremi biraz pamuk yardımıyla cildinizden temizleyin.

Papatya Kreminin Faydaları Nelerdir?

  • Cilt lekeleri ve güneş yanıkları için oldukça etkilidir.
  • Antiseptik özelliği sayesinde sivilce, yara ve morlukların hızla iyileşmesini sağlar.
  • Cildi ölü hücrelerden temizleyen papatya, cilt renginin açılmasını sağlar. Bu nedenle cilt beyazlatma yöntemleri arasında sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Cildin nem dengesini koruyarak, kuruma ve çatlama gibi problemlerin önüne geçer.
  • Mükemmel bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle, serbest radikallerin cilt üzerinde bıraktığı hasarları önlemeye yardımcı olur.
  • Cildin elastikiyetini arttırmada etkili olan papatya, bu sayede yaşlanma belirtilerini önler.
  • Cildi tahriş eden tüm rahatsızlıkları gidermede ve cildi yatıştırmada büyük rol üstlenir.
  • Papatya suyu, tonik şeklinde kullanıldığında cildin anında canlanmasını ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlar. Üstelik hassas ciltler için de kullanılabilir özelliktedir.

Papatya Yağı Nasıl Yapılır?

Papatya Yağı
Papatya Yağı

Bir cam şişe ya da kavanozun yarısına kadar taze papatya çiçekleri koyulur. Üzerini kaplayacak şekilde zeytinyağı eklenir. Yağ, çiçeklerin üzerine çıkmalıdır. Kapak sıkıca kapatılır. Şişe 14 gün boyunca sıcak bir yere ya da güneş ışığı alan bir yere koyularak bekletilir. Günde bir kez çalkalanır. Karışımın iki hafta kadar ya da papatya çiçekleri eriyene kadar bekletilmesi tavsiye edilmektedir. Elde edilen yağ, ince bir tülbent yardımı ile cam kavanoza aktarılır. Kalan posası da sıkılır. Papatya yağı buzdolabına koyulmamalıdır. Hazırlanan yağın içine, biberiye yağı özü ve tokoferol eklenip iyice karıştırılmalıdır. Bu bileşenler oksidasyonu önler. Papatya yağını doğrudan kavanozdan kullanmalısınız. Daha güçlü bir yağ elde etmek için güneş infüzyon işlemi, çiçek posası kalmayıncaya dek tekrarlanmalıdır.

Papatya Yağının Faydaları Nelerdir?

Mayıs Papatyasının Faydaları
Mayıs Papatyasının Faydaları
  • Papatya yağı spazm giderir, mikropları öldürür, sinirleri yatıştırır.
  • Romatizmal kas ağrılarında, papatya yağı ile masaj ya da friksiyon yapılırsa, ağrılar hafifler. Aynı şekilde felçli bölgelere de masaj yapılabilir.
  • Alerji tedavisinde kullanılabilir.
  • Kalp sağlığını korur. Kardiyovasküler hastalıklarda kan damarlarındaki gerginliği azaltmaya yardımcı olur ve ölüm riskini azaltır.
  • Anti-inflamatuar etkisiyle artritin sebep olduğu eklem iltihabını ve ağrıları önler.
  • Çocuklarda kulak ağrısı, mide ağrısı, ishal, göğüs tıkanıklığı, kolik gibi problemlerde rahatlatıcı özelliğe sahiptir.
  • Sindirimi destekler, ishal, kabızlık, gaz, sızdıran bağırsak sendromu ve asit reflü gibi sorunları iyileştirmeye yardımcı olur.
  • İrritabl bağırsak sendromunda krampları rahatlatmak, sinirleri ve kasları gevşetmek için topikal olarak uygulanabilir.
  • Cildi besler. Egzama, dermatit ve akne gibi cilt rahatsızlıkları için doğal bir ilaçtır.
  • Sakinleştirici etkisiyle kolay uyumayı sağlar.
  • Anksiyete ve depresyonu iyileştirici etkisi vardır.
  • Hiperaktivite tedavisinde kullanılabilir

Papatyanın Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

  • Önerilen dozajlara uyulduğunda, mayıs papatyasının bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Yine de bir bitkiyi sürekli kullanmak doğru değildir.
  • Compositae familyasının bir üyesi olan bu bitkinin aynı familyanın diğer üyelerine alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmaması gerekir.
  • Bu papatya türüne görüntü olarak benzeyen ancak karaciğere toksik olan çiçek türleri de vardır. Bu yüzden papatya bitkisi alırken çok dikkatli olunmalı, bitki güvenilir yerlerden alınmalıdır.
  • Papatya çayı ile göz banyosu yapılmamalıdır; konjoktivite yol açabilir.
  • Papatya her ne kadar doğal bir içerik olsa da cilde direkt uygulamaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca kullanmadan evvel dermatoloğa danışmakta fayda vardır.
  • Hamile ve emziren kadınlar doktora danışmadan kullanmamalıdır.
  • Diyabetik ilaçlar kullananlar doktor gözetiminde tüketmelidir.
  • İçerisindeki aktif bileşenlerin yok olma ihtimaline karşılık, doğrudan suyun içine atılıp kaynatmak doğru değildir.
  • Ülkemizde, hangi papatya türünün tedavi amaçlı kullanılması gerektiğini şifalı bitki satıcılarının bile önemli bir bölümü tam olarak bilememektedir. Türü belirsiz, papatya benzeri çiçekler karışımını almamak adına, doğru ve güvenilir yerlerden alışveriş yapmak önemlidir.
  • Ayrıca bakınız Devedikeni Tohumu

Okuyucunun Dikkatine

Hazırlayan ve Bilinmesi Gerekenler İçin Buraya Tıklayınız.

Değerli okuyucu! Ben Avukat Özgen Terzi. Ben de sizler gibi bir web kullanıcısıyım. Aynı zamanda çocuklarının dünyaya gelmesiyle birlikte, yaşama dair pek çok alanda farkındalık sahibi olmak isteyen bir anneyim. Bunun için en büyük yardımcım internet diye düşünüyordum. Ne yazı ki, ihtiyacım olan konulara dair okuduğum yazıların çoğu zaman eksik ve yanlış bilgilerle hazırlandığını, hiçbir araştırmaya gerek duyulmadan kopyala yapıştır yöntemiyle sayfalara taşındığını gördüm. Bu durum beni ciddiyetle araştırmaya sevk etti. Öncelikli olarak, bitkiler ve besinler konusunu ele aldım. Bunun için, kaliteli yayınları takip ettim, alanında uzman kişilerin kaleme almış olduğu kaynakları okudum, inceledim. Edindiğim bilgilerin doğruluğunu teyit edip yazıya döktüm ve en nihayet bu yazıları sizlerle buluşma noktamız olan birbox.net te paylaştım, paylaşmaya da devam edeceğim. Sizler de deneyimlerinizi ve bana iletmek istediğiniz mesajları sayfanın altında bulunan yorumlar kısmı aracılığı ile iletebilirsiniz.

Okuyucunun Dikkatine: Sayfamızda anlatılanlar tamamen genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Her şeyden önce, kullanacağınız besine karşı alerjiniz olup olmadığını bilmelisiniz. Doktora gitmeden ve rahatsızlığınızın tam olarak ne olduğunu öğrenmeden, burada anlatılan bilgilerden yola çıkarak, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamalısınız.  Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar var ise, öncelikli olarak onları kullanmalısınız. Burada anlatılan bitki ve besinleri, tıbbi tedaviye destek amaçlı uygulamalısınız. Aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Sevdiğiniz Kişiler ile Paylaşın

Önerilen Konular

Konu ile ilgili düşünceleriniz

BB birbox Lütfen bilgilerinizi girin