Civanperçemi

civanperçemi

Civanperçemi nerede yetişir, nerede ve nasıl kullanılır, civanperçemi çayı nasıl demlenir, civanperçemi çayı nasıl hazırlanır, civanperçemi ile banyo, civanperçemi nerede ve nasıl saklanır, civanperçeminin faydaları, zararları ve yan etkileri nelerdir – konuyla ilgili en doğru bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz.

CİVANPERÇEMİ

Diğer İsimleri: HAYDUT OTU, AKBAŞLI, BARSAMA OTU, BEYAZ CİVAN PERÇEMİ, BİNBİR YAPRAK OTU, KANDİL ÇİÇEĞİ, MARSAMA OTU, YARROW, BURUN KANAMASI, YAŞLI ADAMIN BİBERİ, ASKERİ BİTKİ, ASKERİN YARA OTU,

Latince Adı: ACHİLLA MİLLEFOLİUM,

İngilizce Adı: MİLFOİL, Almanca Adı: SCHAFGARBE, Fransızca Adı: CHARPENTİER

Çivanperçemi Nerede Yetişir?

Civanperçemi hoş kokulu, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Papatyagiller familyasının üyesi olan bu çiçekli bitki, ayçiçeği, karahindiba, papatya ve kadife çiçeği ile aynı ailede yer alır. Boyu bir metreye ulaşabilen dallarının ucunda beyaz çiçekleri vardır. Bahçelerde ve balkonlarda saksı içinde de yetiştirilen bu bitkinin kırka yakın türü bulunmaktadır. Civanperçemi Kuzey Amerika, Avrupa ve Batı Asya’ya özgü olmakla birlikte, özellikle İtalya, Almanya ve Balkanlar’da yaygın görülür. Güneşli ve sıcak ortamları sevdiği için, dünyanın en ılık ve sıcak bölgelerinde yaşam bulur. Ülkemizde Toroslar’da çok yoğun olarak görülmektedir. Bunun dışında, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’de de yetişen bitki, özellikle dağ yamaçlarında, çayırlarda ve yol kenarlarında konumlanmıştır.

Civanperçemi Nerede ve Nasıl Kullanılır?

civanperçemi faydaları ve zararları
Civanperçemi

Civanperçemi, yüzyıllardır pek çok hastalığın tedavisinde halk ilacı olarak kullanılmıştır ve kullanılmaktadır. Çok önemli fayfaları olan bu değerli bitki Almanya’da bitkisel ilaç olarak kabul edilmektedir. Avrupa’da eczanelerde preparat şeklinde satılmaktadır. Civanperçemi, Amerika, Avusturya, İngiltere, İsviçre, Fransa, Macaristan ve daha pek çok ülkenin farmakopesine kayıtlı bulunmaktadır. Ayurvedik tıpta önemli bir yeri olan bu bitkinin dünyadaki çok sayıda geleneksel tıp sisteminde de yaygın bir kullanımı vardır. Özellikle; baş ağrılarında, hemoroitlerde, adet düzensizliklerinde, mesane iltihaplarında, zatürrede, böbrek taşlarında, romatizmada, gut hastalığında, kanama ile giden hastalıklarda, şeker hastalığında,  egzamada, sedef hastalığında çok olumlu etkileri görülmektedir. En yoğun kullanım şekli, kurusuyla demlenen çay formudur. Bitkinin yaprakları ve çiçekli dalları; uçucu yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva etmektedir. Bu maddelerden dolayı, kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücü olarak kullanılır. Civanperçemi ile hazırlanmış banyo suyuyla yapılan oturma banyoları, kadın üreme rahatsızlıklarının, genital problemlerin, miyom ve beyaz akıntıların etkilerinin hafiflemesine yardımcı olur. Taze şekilde soğuk sıkım yapılan civanperçeminin suyu nefes yollarını rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kan dolaşımını ve kalp atışlarının düzene girmesini olumlu yönde etkiler. Bitkinin çiçeklerinin ezilerek çıkarılan suyu ile hazırlanan merhem, yaraların ve çıbanların iyileştirilmesinde yardımcıdır. Yine benzer şekilde hazırlanan merhemin fitil olarak kullanılması ile basurun tedavi edildiği bilinmektedir. Dıştan; çıbanlar, itihaplı yaralar, kanamalar ve yüzeysel kan oturmalarında yapılacak civanperçemi kompresleri çok iyi sonuçlar verir. Ayrıca, zona hastalığına karşı da kompres, yıkama veya yarım banyo biçiminde kullanılabilir.

Civanperçemi Çayı Nasıl Demlenir?

Aç Karnına İçilebilecek Civanperçemi Çayı Hazırlamak İçin: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ya da kurutulmuş civanperçemi bitkisi, bir büyük fincan kaynar su içine (kaynamakta olan suyun içine değil) atılır ve 10 dakika kadar demlendirildikten sonra süzülür. Eğer farklı şekilde tüketimi tavsiye edilmediyse, hazırlanan bitki çayı aç karnına ya da öğün aralarında içilir. Civanperçemi çayı günde 2 bardaktan fazla içilmemelidir. Bitki çayları şifalı etkiler sunsa da bazı kronik rahatsızlıklara sahip kimseler bu içecekleri uzmanlara danışmadan tüketmemelidir. Özellikle hamile ve emziren annelerin civanperçemi çayı tüketmesi tavsiye edilmez.

Tok Karnına İçilebilecek Civanperçemi Çayı Hazırlamak İçin: 1 litre suyun içinde 30 gram kadar bitki 20 dakika kaynatılır ve süzülür. Her gün üç öğün yemeklerden sonra bir kahve fincanı içilir.

Civanperçemi İle Hazırlanan Oturma Banyosu:

2-3 avuç dolusu ince kıyılmış kuru bitki, 3 saat kadar 2-3 litre soğuk suda bekletildikten sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülür. Daha sonra sıcaklık derecesi 37-38 derece civarında olan banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 15 dakikadır.

Civanperçemi Nerede ve Nasıl Saklanır?

Bitkinin çiçek açma dönemi mayıs-eylül aylarıdır. İçeriğinde bulunan eterli yağlar ve faydalı diğer maddeler, güneşin en dik olduğu saatlerde daha fazla etkili olduğundan, civanperçemi bitkisi bu saatlerde toplanmalıdır. Bitki çiçekli olduğu dönemlerde, çiçeklerin iki karış kadar aşağısından kesilir, gölge ve havadar bir yere demet demet asılarak kurutulur. Bitki iyice kuruduktan sonra ince ince ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.

Civanperçeminin Faydaları Nelerdir?

Civanperçemi Çayı Nasıl Demlenir
  • Eski şifa kitaplarında civanperçemi için ‘tüm hastalıkların çaresidir’ denilmektedir. Kanı temizleme özelliğine sahip bu bitki, ayrıca Hepatit-B’nin tedavisinde, karaciğer rahatsızlıklarının giderilmesinde çok etkilidir.
  • Hemoroit (basur) rahatsızlığında makatta oluşan memelerin kaybolmasını sağlar.
  • Bağırsak iltihaplarında etkili bir tedavi edicidir.
  • Civanperçemi, içerdiği uçucu yağ sayesinde ciltte deforme olmuş hücrelerin yenilenmesine yardımcı olarak, yara, enfeksiyon ve iltihaplı ödemlerin iyileşmesini hızlandırır. Bu etkilerine ek olarak, cildin yenilenmesine de yardımcı olur. Civanperçeminin, cilt bakımı için en iyi bitkiler arasında olduğundan nadiren bahsedilmektedir. Yapılan klinik çalışmalarda, %2 civanperçemi özü içeren bir topikal kremin düzenli kullanımda, cildin yenilenmesini arttırdığı, kırışıklık ve gözenekleri azalttığı görülmüştür. Bu arada saç folikülü (keratinositler) yapan hücrelerin büyümesini arttırdığı için, saç büyümesini de artırabilme olasılığı bulunmaktadır.
  • Çok bilinmeyen bir özelliği de, kemik iliğini uyarıcı özelliğinden dolayı kan yaptırıcı etkiye sahip olmasıdır.
  • Üriner sistem üzerindeki antiseptik etkisiyle, sistit enfeksiyonlarında önerilmektedir.
  • Boğaz enfeksiyonlarını gidermede fayda sağlar. Boğazdaki ilthapların balgam yolu ile atılmasına yardımcı olur. Sürekli öksürüğü azaltarak daha rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırır.
  • Midede oluşan fazla asit oranını dengeler ve mide duvarının yağlı yiyeceklerden zarar görmesini engeller. Mide rahatsızlıklarına yakalanma oranını azaltır.
  • Mide, bağırsak ve safrakesesi rahatsızlıklarına karşı, mayıs papatyası ve nane ile birlikte kullanılmalıdır.
  • Civanperçemi içeriğindeki Achilleine maddesinden dolayı çok önemli bir kan dindiricidir. Mide, basur ve burun kanamalarında etkilidir.
  • Tansiyon düşürücü özelliği vardır.
  • Hazımsızlığa çok iyi gelir. Sindirim sistemini güçlendirici etkisi ile de bilinen civanperçemi, gaz problemini giderir.
  • Diyabet hastalığında olumlu etkileri vardır.
  • Güçlü bir antioksidan olduğu bilinmektedir.
  • Civanperçemi, bel ağrıları ve romatizma ağrıları gibi ağrıların giderilmesinde etkili bir yardımcıdır.
  • Yapılan çalışmalar civanperçeminin içinde bulunan çok güçlü maddelerin, bazı kanser türlerine olumlu yönde etki ettiğini göstermektedir.
  • Kemiklerin güçlendirilmesi ve kemik erimesinden korunma açısından civanperçemi çok büyük bir fayda sağlar.
  • Adet söktürücü özelliği civanperçeminin en önemli özelliklerinden biridir. Adet dönemlerini ağrılı ve depresip geçiren bayanlar için doğal bir ağrı kesicidir. Adet döneminde rahatlık sağlaması için çayı bolca tüketilebilir.
  • Menopoz dönemindeki sıkıntıları hafifletir.
  • İçeriğinde bulunan Azulen maddesi antibiyotik özellik gösteren bir maddedir.
  • Vücuttaki serbest radikalleri azaltarak bağışıklığı güçlendirir. Böylece vücudun kanserli hücrelerle savaşmasını kolaylaştırır.
  • Baş dönmesi, mide bulantısı ve göz sancısı gibi, migren ataklarında da sıklıkla görülen şikayetlerin giderilmesini sağlar. Migren krizlerinde faydalıdır. Düzenli kullanımda migren şikayetlerini en aza indirir.
  • Terletici özelliği sayesinde, yüksek ateşin düşürülmesinde çok büyük rolü vardır. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıkların en etkili ilaçlarındandır.
  • Civanperçemi, dolaşım sistemi rahatsızlıklarında ve damar spazmlarını hafifletmek için de tavsiye edilir.
  • Kalp hastalığını önleyebilir, kalp ağrılarına şifadır.
  • Varis tedavisinde etkilidir.

Civanperçeminin Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

  • Herhangi bir ilaçla etkileşimi bulunmayan ve toksik olmadığı bilinen civanperçemi güvenilir bir bitkidir. Ancak bazı hassas kişilerde alerjik tepkilere yol açabilir.
  • Hastalıklarda çok etkili olan civanperçemi, her ne kadar zararsız bir bitki olarak bilinse de aşırı tüketimi nadiren de olsa kalp ritmini bozabilir.
  • Kabızlık sorununa veya kişiye göre ishale neden olabilir.
  • Fazla tüketilmesi halinde ellerde ve yüzde kızarıklıklar görülebilir.
  • Vücutta deri döküntüsüne sebep olabilir.
  • Gebelik döneminde anne adaylarının civanperçemi kullanmamaları tavsiye edilir.
  • Güneşe karşı duyarlılığı arttırdığı için, fazla miktarlarda tükettikten sonra güneşli ortamlardan kaçınmak gerekir.
  • Günlük alınması geren miktarın üzerinde tüketilmemesi durumunda, hiçbir yan tesiri yoktur.
  • Ayrıca bakınız Biberiye

Okuyucunun Dikkatine

Hazırlayan ve Bilinmesi Gerekenler İçin Buraya Tıklayınız.

Değerli okuyucu! Ben Avukat Özgen Terzi. Ben de sizler gibi bir web kullanıcısıyım. Aynı zamanda çocuklarının dünyaya gelmesiyle birlikte, yaşama dair pek çok alanda farkındalık sahibi olmak isteyen bir anneyim. Bunun için en büyük yardımcım internet diye düşünüyordum. Ne yazı ki, ihtiyacım olan konulara dair okuduğum yazıların çoğu zaman eksik ve yanlış bilgilerle hazırlandığını, hiçbir araştırmaya gerek duyulmadan kopyala yapıştır yöntemiyle sayfalara taşındığını gördüm. Bu durum beni ciddiyetle araştırmaya sevk etti. Öncelikli olarak, bitkiler ve besinler konusunu ele aldım. Bunun için, kaliteli yayınları takip ettim, alanında uzman kişilerin kaleme almış olduğu kaynakları okudum, inceledim. Edindiğim bilgilerin doğruluğunu teyit edip yazıya döktüm ve en nihayet bu yazıları sizlerle buluşma noktamız olan birbox.net te paylaştım, paylaşmaya da devam edeceğim. Sizler de deneyimlerinizi ve bana iletmek istediğiniz mesajları sayfanın altında bulunan yorumlar kısmı aracılığı ile iletebilirsiniz.

Okuyucunun Dikkatine: Sayfamızda anlatılanlar tamamen genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Her şeyden önce, kullanacağınız besine karşı alerjiniz olup olmadığını bilmelisiniz. Doktora gitmeden ve rahatsızlığınızın tam olarak ne olduğunu öğrenmeden, burada anlatılan bilgilerden yola çıkarak, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamalısınız.  Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar var ise, öncelikli olarak onları kullanmalısınız. Burada anlatılan bitki ve besinleri, tıbbi tedaviye destek amaçlı uygulamalısınız. Aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Sevdiğiniz Kişiler ile Paylaşın

Önerilen Konular

Konu ile ilgili düşünceleriniz

BB birbox Lütfen bilgilerinizi girin