Bamya çiçeği – hibiskus nerede yetişir, nerede ve nasıl kullanılır, hibiskus çayı nerede ve nasıl kullanılır, hibiskus çayı nasıl demlenir, nasıl hazırlanır, bamya çiçeği – hibiskus nerede ve nasıl saklanır, bamya çiçeği – hibiskusun faydaları, zararları ve yan etkileri nelerdir – konuyla ilgili en doğru bilgiyi sayfamızda bulabilirsiniz.
BAMYA ÇİÇEĞİ – HİBİSKUS
Diğer İsimleri: EKŞİ ÇAY, BAMYA ÇİÇEĞİ, MEKKE ÇİÇEĞİ, MEKKE GÜLÜ, MEDİNE GÜLÜ NAR ÇİÇEĞİ, JAMAİKA GÜLÜ, GÜLHATMİ, AFRİKA BAMYASI, KARA BAMYA, AMBER ÇİÇEĞİ, ÇİN GÜLÜ, JAPON GÜLÜ, KERKEDE,
Latince Adı: HİBİSCUS SABDARİFFA,
İngilizce Adı: HİBİSCUS, Almanca Adı: HİBİSKUSBLÜTE, Fransızca Adı: HİBİSCUS
Bamya Çiçeği – Hibiskus Nerede Yetişir?
Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait bir bitki olan hibiskus, tropikal ve ılıman iklimleri seven, hoş kokulu bir bitkidir. Pembe, mor, kırmızı, beyaz gibi çeşitli renklerde çiçekleri olanları mevcuttur. Bununla birlikte en fazla bilineni kırmızı çiçekli olanıdır. Hibiskus bitkisinin çeşitlerinden olan ve daha çok süs bitkisi olarak yetiştirilen gül hatmi çiçeği (Hibiscus syriacus) ve japon gülü (Hibiscus rosa-Sinensis), canlı kırmızı renkte, kurutulduğunda sertleşen kabuklarıyla dikkat çeken hibiscus sabdariffa ile aynı değildir. Hibiscus sabdariffa, daha çok şifa verici bitki çayı olarak tüketilen bir türdür.
Kökeni Afrika olarak bilinse de; hibiskus bitkisinin İran’dan italya’ya, Meksika’dan Hindistan’a uzanan geniş bir yetişme alanı vardır. Anavatanında yetişenlerin boyları 9 metreye kadar ulaşmaktadır. Arabistan, Mısır, Suriye, Nijerya, Sudan, Çin, Tayland, Jamaika, Karayipler, Orta Amerika, Güney Amerika gibi dünyanın pek çok yerinde görülen bitki Avrupa’ya 18. yüzyılda gelmiştir. Türkiye’de Ankara, İstanbul gibi illerde saksılarda yetiştirilen bitki, Ege ve Akdeniz’de bahçelerde yetişmektedir.
Bamya Çiçeği – Hibiskus Nerede ve Nasıl Kullanılır?
Tropik bölgelerde hibiskusun kırmızı, ekşimtrak çiçek çanaklarından yerel içecekler hazırlanır. Salça, reçel, konserve ve baharatlı turşu yapımında yine bu çiçek çanakları kullanılır. Aynı bitkinin yaprak ve bitki sapları salata ya da pişmiş sebze olarak yenir ve acılı yemekler için baharat niyetine kullanılır. Sıkça yetiştiği Afrika’da halk, sıcak havalarda ferahlatıcı bir içecek olarak tüketir. Afrika’da yağlı tohumları yenir. Batı ülkelerinde yeni yeni bitki çayı olarak tüketilmeye başlanmıştır. Ülkemizde genellikle kurutulmuş olarak kullanılır, hem sıcak hem soğuk çay olarak içilir.
Hibiskusun bir diğer adının bamya çiçeği olması, yediğimiz bamya ile karıştırılmasına neden olmaktadır. Hibiskus, bamya ailesinin bir üyesi olmasına rağmen, yediğimiz bamya ile bir alakası bulunmamaktadır. “Vücut ferahlatan, şifa veren” anlamına gelen hibiskus sabdariffa, çay formunda tüketilmesinin yanında çeşitli hastalıklara karşı farklı kürler halinde de uygulanmaktadır. İçinde çok yoğun miktarlarda magnezyum ve malik asit bulunmasından dolayı, birçok hastalığın tedavisinde hibiskustan yararlanılmaktadır.
Hibiskus Çayı Nerede ve Nasıl Kullanılır?
Hibiskus çayı İngilizce’de ‘sour tea’ olarak geçer. Anlamı ekşi çaydır. Bu ekşimsi tadı ile hibiskus çayının içimi hoş bir lezzeti vardır. Her mevsim tüketilebilir nitelikteki hibiskus çayı, kış aylarında sıcak olarak tüketilebilir. Sağlık için faydalarını arttırmak amacıyla demleme sırasında hibiskusa ilave olarak Kabuk Tarçın, Zencefil, Zerdeçal ve Adaçayı gibi diğer bitkilerden de ilave edilir. Kendine has koyu kırmızı bir renge sahip olan hibiskus çayı; içecekleri ya da ayva tatlısı gibi tatlıları renklendirmek için de kullanılabilir. Yaz aylarında komposto, meyve suları ve bitki çaylarının içine buz haline getirilerek eklendiğinde, güzel aromalı bir içecek şeklinde tüketilebilir.
Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?
Öncelikle mini bir tencere ya da çaydanlık içinde 1 su bardağı su kaynatılır. Sonrasında bir büyük fincana koyulan kaynamış suya 1 tatlı kaşığı kadar hibiskus kurusu eklenir ve güzel dem alması için fincanın ağzı kapatılır. Ağzı kapatıldıktan sonra 10 – 15 dakika kadar bekletilir. Süzme işlemi gerçekleşince, hibiskus çayı tüketime hazır hale gelir. Kan şekerini dengeleyici özelliği olan bitkinin bu etkisini daha da arttırmak için, hazırlanan çayın içine kabuk tarçın eklenebilir. Tarif edildiği şekilde hazırlanan hibiskus çayı diğer tüm bitkisel çaylarda olduğu gibi bilinçli ve dengeli tüketildiğinde, sağlık için sayısız faydaları görülür. Hibiskus çayının kendine özgü hafif ekşimtırak ama hoş bir tadı vardır. Yine de bu haliyle tüketmek istemeyenler karanfil, pekmez ya da limon gibi besinlerle çaylarını tatlandırabilirler.
Bamya Çiçeği – Hibiskus Nerede ve Nasıl Saklanır?
Raf ömrü 24 ay olan bu ürün doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde, ağzı kapalı bir kavanozda saklanmalıdır. Az miktarlarda alıp taze taze tüketmek en doğrusudur.
Bamya Çiçeği – Hibiskusun Faydaları Nelerdir?
- Hibiskus bitkisi zengin antioksidan içeriğe sahiptir. Bu özelliğini çayına kırmızı rengini veren polifenolik bileşiklerden almaktadır.
- Kan şekerini ve yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcıdır.
- İyi huylu kolesterolün yükseltilmesinde etkilidir.
- İçinde barındırdığı etken maddeler sayesinde kanı temizler.
- Vücutta harici olarak görülen çıban ve ur gibi sorunların iyileşmesini sağlar.
- Vitamin ve mineral yönünden, özellikle demir ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan hibiskus, bağışıklığın kuvvetlenmesi için eşsiz bir bitkidir.
- Bağırsak ve midede birikmiş olan gazın atılmasında yardımcıdır.
- İdrar yolları üzerinde oluşmuş enfeksiyonu önlemede büyük rol oynar.
- Doğal insülin etkisi olduğu için diyabet hastalarına iyi gelir.
- İdrar söktürücüdür. Bağırsak faaliyetlerini düzenlediğinden hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunlarda faydalıdır.
- Antibakteriyel etkisiyle, soğuk algınlığına bağlı hastalıkları tedavi edici özelliğe sahiptir. Yine antibakteriyel özelliğinden dolayı vücutta enfeksiyon riskini önemli oranda azaltır.
- C vitamini açısından zengin olan bitki, özellikle kış aylarında görülme sıklığı artan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu korur.
- Böbrek iltihabı için hibiskus çayının faydaları büyüktür.
- Düzenli şekilde tüketilmesi vücuttaki yağ oranını azaltır. Açlık krizlerini önleyen hibiskus çayı kilo vermeye de yardımcı olur.
- Karaciğeri destekleyici özelliği vardır.
- Düzenli olarak günde bir fincan hibiskus çayı içmek, cildin güzelleşmesini, daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar.
- Mide kanserine karşı olumlu etkilerinin görülmesinden dolayı, diğer birçok kanser türünde de bu bitkiden yararlanılması tavsiye edilmektedir.
- Adet sancılarını hafifleterek adet kanamasının sökülmesini sağlar.
- Yapılan araştırmalar, dolaşımı düzenlediğini ve kalp çarpıntısına olumlu yönde etkisi olduğunu göstermektedir.
- Vücuttaki elektrolit dengesini koruduğu için spor sonrasında tüketimi tavsiye edilmektedir.
- Balgamı söktürür, nefes açıcı özelliği vardır.
- Hem ruhsal hem fiziksel sağlığa iyi gelen bir bitkidir.
- Bu şifalı bitkinin, afrika çöllerinde yaşayan bedeviler tarafından susuzluğu giderici bir bitki olarak kullanıldığı söylenir.
- “Wilson hastalığı” olarak bilinen, karaciğer, kornea, beyin ve böbrekler gibi önemli organlarda fazla bakır birikmesi sonucunda görülen rahatsızlığın tedavisinde, iyileştirici bakım kürü olarak kullanılır.
- Kafein içermemesi ve yüksek su tutma kapasitesiyle hazım sorunlarını gidermede yardımcı olur.
- Yoğun su tutma özelliği olan hibiskus romatizma ve diz ağrılarına birebirdir. Özellikle dizlerdeki sıvı kaybını önlemesi ile bilinir.
- Ayrıca bakınız Avokado
Bamya Çiçeğinin Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
- Hibiskus Çayı’nın bilinen bir yan etkisi yoktur ancak diğer bitki çaylarında olduğu gibi aşırı tüketiminde alerjik bünyelerde halüsinasyon görme, baş dönmesi, baş ağrısı ve cilt kaşıntıları gibi yan etkilere rastlanabilir.
- Günde bir büyük fincanın üzerinde tüketilmemesi önerilen Hibuskus Çayı; şeker, kalp, böbrek ve diğer kronik hastalıklara sahip olanlar tarafından doktora danışılmadan tüketilmemelidir.
- Vücuttaki östrojen seviyeleri üzerinde de etkili olduğu düşünülen Hibuskus Çayı’nın hamile ve emziren kadınlar tarafından tüketilmesi pek önerilmez. Tüketmeden önce mutlaka doktora danışılması gerekir.
- Hibiskusun kan şekeri üzerinde yoğun etkisi vardır. Dolayısıyla halihazırda diyabet tedavisi görenler hibiskus kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar.
- Topraktaki metalleri depolama potansiyeline sahip olması nedeniyle, ağır metal içeren topraklarda yetişenleri kullanmak çok sakıncalıdır.
- Tam manasıyla faydalarını görebilmek açısından, her kullanım için taze taze demlenmelidir.
- Satın almadan önce, koyu kırmızı renkte olan hibiskus yaprağını dilinize değdirip hafif ekşimsi tadını almalısınız. Eğer dilinizde ekşi bir tat bırakmıyorsa satın almanız doğru olmaz çünkü ya raf ömrü çok eskidir ya da uygun toprakta yetişmemiştir.
- Hibiskusun çok sayıda çeşidi bulunduğundan, varolan faydalarını görmek adına doğru bitki seçimi önemlidir. Piyasada bamya çiçeği adıyla satılan çaylardan ya da bahçelerde yetişen çin gülü (hibiscus rosa-chiensis) bitkisinden etkili bir şekilde yararlanmak mümkün olmayabilir.
- Kansızlık nedeniyle tedavi görenlerin hibiskus çayını kullanmamaları yada uzman önerisi ile kısıtlı miktarda kullanmaya özen göstermeleri gerekir.
- Hazırlanması oldukça kolay olan bu bitki çayının tesiri oldukça yüksektir. Bu nedenle uzmanlar günde sadece iki fincana kadar müsaade etmektedir.
Okuyucunun Dikkatine
Hazırlayan ve Bilinmesi Gerekenler İçin Buraya Tıklayınız.
Değerli okuyucu! Ben Avukat Özgen Terzi. Ben de sizler gibi bir web kullanıcısıyım. Aynı zamanda çocuklarının dünyaya gelmesiyle birlikte, yaşama dair pek çok alanda farkındalık sahibi olmak isteyen bir anneyim. Bunun için en büyük yardımcım internet diye düşünüyordum. Ne yazı ki, ihtiyacım olan konulara dair okuduğum yazıların çoğu zaman eksik ve yanlış bilgilerle hazırlandığını, hiçbir araştırmaya gerek duyulmadan kopyala yapıştır yöntemiyle sayfalara taşındığını gördüm. Bu durum beni ciddiyetle araştırmaya sevk etti. Öncelikli olarak, bitkiler ve besinler konusunu ele aldım. Bunun için, kaliteli yayınları takip ettim, alanında uzman kişilerin kaleme almış olduğu kaynakları okudum, inceledim. Edindiğim bilgilerin doğruluğunu teyit edip yazıya döktüm ve en nihayet bu yazıları sizlerle buluşma noktamız olan birbox.net te paylaştım, paylaşmaya da devam edeceğim. Sizler de deneyimlerinizi ve bana iletmek istediğiniz mesajları sayfanın altında bulunan yorumlar kısmı aracılığı ile iletebilirsiniz.
Okuyucunun Dikkatine: Sayfamızda anlatılanlar tamamen genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Her şeyden önce, kullanacağınız besine karşı alerjiniz olup olmadığını bilmelisiniz. Doktora gitmeden ve rahatsızlığınızın tam olarak ne olduğunu öğrenmeden, burada anlatılan bilgilerden yola çıkarak, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamalısınız. Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar var ise, öncelikli olarak onları kullanmalısınız. Burada anlatılan bitki ve besinleri, tıbbi tedaviye destek amaçlı uygulamalısınız. Aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.