Avokado

Avokado nerede yetişir, avokado yaprağı nerede ve nasıl saklanır, avokado – avokado yaprağı nerede ve nasıl kullanılır, avokado yaprağı çayı nasıl demlenir, nasıl hazırlanır, avokado – avokado yaprağının faydaları nelerdir, avokadonun zararları ve yan etkileri nelerdir – konuyla ilgili en doğru bilgiye sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

AVOKADO – AVOKADO YAPRAĞI

Diğer İsimleri: AVUKAT ARMUDU YAPRAĞI, AVOKADO ARMUDU, TİMSAH ARMUDU, AMERİKAN ARMUDU,

Latince Adı: PERSEA AMERİCANA,

İngilizce Adı: AVOCADO , AVOCADO LEAVES, Almanca Adı: AVOKADO, Fransızca Adı: AVOCAT

Avokado – Avokado Yaprağı Nerede Yetişir?

Avokado bitkisi defnegiller familyasından olup, boyu 20 metreye kadar uzayabilen, 12-25 cm arası uzunlukta yaprakları olan, soğuk havaya karşı hassas bir bitkidir. Tropikal iklim, avokadonun en rahat yetiştiği iklim olmakla birlikte, subtropikal iklimde ve aşırı don görülmemesi şartıyla Akdeniz iklimine sahip bölgelerde de yetişmektedir. Sıcak iklime sahip hemen hemen her ülkede kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde ve dona çok dayanıksız bir ağaç olması sebebiyle, don olayının çok görülmediği Doğu Karadeniz Bölümü’nde yetiştirilir. Anavatanı Meksika, Guetamala ve Güney Amerika’nın kuzey sahilleridir.  Avokado, Türkiye’de 1970’li yıllarda yetiştirilmeye başlanmış olmasına rağmen, faydaları ve önemi açısından tüketiciler tarafından yeni yeni keşfedilmektedir.

Avokado – Avokado Yaprağı Nerede ve Nasıl Saklanır?

Avokado meyvesi buzdolabında muhafaza edildiği taktirde çok kısa bir zaman içinde kuruyacaktır. Oda sıcaklığı, bütün haldeki avokadoyu saklamak için en ideal ortamdır. Eğer meyvenin bir kısmını kesip tükettiyseniz, kalan kısmını bir streç filme sarıp buzdolabında tutabilirsiniz. Avokado yapraklarını ise iyice kuruttuktan sonra bir cam kavanozda ya da mini bir bakliyat çuvalında saklayabilirsiniz.

Avokado – Avokado Yaprağı Nerede ve Nasıl Kullanılır?

Avokado Nasıl Kullanılır
Avokado ve Yaprağının Faydaları

Avokado kullanımına dair ilk bilgi; Coxcatlan, Puebla Eyaleti ve Meksika’da bir mağarada M. Ö 10.000 yıllarından kalma, avokado bitkisine dair bir takım olgulara rastlanıldığına dairdir. Kimi ülkelerde gerek lezzet vermesi açısından gerekse faydaları açısından avokado meyvesi, yemek ve salatalarda sıklıkla kullanılmaktadır ancak yaprakları genellikle çay olarak tüketilmektedir. Avokado meyvesinden çıkarılan avokado yağı da vücuda sağladığı önemli faydaları sebebiyle kullanılmaktadır.

Avokado Yaprağı Çayı Nasıl Demlenir?

Avokado yaprağı, protein ve lif bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda magnezyum, sodyum, manganez, kalsiyum, demir, çinko, potasyum, selenyum ve fosfor gibi yararlı mineraller de içerir. Sağlık açısından sayısız nimetleri bulunan avokado yapraklarının faydalarından yararlanmak için, pratik olarak hazırlayabileceğiniz “avokado yaprağı çayı” nı tüketebilirsiniz.

Avokado Yaprağı Çayının Hazırlanması: Bir bardak avokado yaprağı çayı için, 3 bardak suyu, minik bir tencere ya da çaydanlık içine koyun. 8 adet avokado yaprağını da suyun içine atıp kaynatın. Kaynadıktan 10 dakika sonra ocaktan alın. Kaynatmış olduğunuz çayı süzün. Çayınızı isteğinize bağlı olarak bal ya da pekmez ile tatlandırabilirsiniz. (Kaynar suyun içine katacağınız balın oluşturacağı zehir etkisini önlemek amacıyla, balı sıcak suya değil de ılık suya ilave etmeniz doğru olur.) Gün içinde iki defa tüketmeniz faydasını görmeniz açısından yeterli gelecektir.

Avokado – Avokado Yaprağının Faydaları Nelerdir?

  • Avokado meyvesi, vücutta biriken zehirli madde ve atıkları etkisizleştirerek, bedenimizin daha genç ve zinde kalmasını sağlar.
  • Hamile bayanlar ve çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için gerekli olan protein, vitamin ve mineralleri içerir.
  • Vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasını düzenleyici etkisi vardır.
  • Düzenli olarak avokado meyvesi tüketenler, demir eksikliği sorunu yaşamaz.
  • Bağırsakları yumuşattığı için kabızlığa iyi gelir.
  • İçeriğinde bulunan doymamış yağ asitleri kandaki kolesterolün yükselmesini engellemektedir.
  • Kalp ve damar hastalıklarında kullanılan doğal ilaçlardan bir tanesidir.
  • Tokluk hissi yarattığı için kilo kontrolünü kolaylaştırır.
  • Göz sağlığı için gerekli olan ‘lutein ve zeaksantin’ maddelerini içerir.
  • İçerdiği folik asit sebebiyle depresyon riskini azaltır.
  • Haricen uygulandığında cilde ve saça canlılık ve parlaklık kazandırır.
  • Güçlü bir bağışıklık ve vücuttaki kanın sağlıklı akımı, kanserin en büyük savaşçısıdır. Avokadonun içeriğinde bulunan bir grup yağ, bu hastalığa karşı mücadelede çok önemli bir yer tutmaktadır. Yine bu meyvenin E vitamini ve karotenoidler bakımından zengin yapısı da kanserle mücadelenin başlıca destekleyicilerinden olmasını sağlar.
  • Avokado yaprağı; flavonoidler, polifenoller, terpenler ve serotonin bakımından zengindir. Uzmanlara göre bu bileşiklerin sağlık için sayısız yararı bulunmaktadır.
  • Bir bardak avokado yaprağı çayı, 380 PPM flavonoid içerir. Flavonoidler; güçlü antioksidandır. Doğal anti-inflamatuar olarak bilinen bu bileşik, kanser ve kalp hastalığı riskini azaltır. Böbrek fonksiyonlarına yardımcı olduğu da bilinmektedir.
  • Polifenoller; avokado yaprağı ekstresinde bulunan birçok besin maddesinden biridir. Bu bileşik, kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda kolesterolü ve kan basıncını düşürme özelliği de vardır. Ayrıca, bağışıklık sistemini korur ve gut hastalığına karşı etkilidir.
  • Avokado yaprağı çayı terpenler bakımından da zengindir. Bu bileşik, anti-viral, antienflamatuar ve bronkodilatör özelliklerle karakterizedir. Dinçlik veren terpenlerin bağırsak fonksiyonunu geliştirme, hafızayı ve genel ruh halini destekleme özelliği vardır.
  • Avokado yaprağı çayında bulunan önemli bileşiklerden serotonin, uyku düzensizlikleri için olumlu etkiler bırakır. Araştırmalar, serotonin seviyelerinin ruh hali ve davranış üzerinde etkisi olabileceğini gösteriyor. Stresi ve anksiyeteyi azalttığı da biliniyor.
  • Avokado yaprakları, mide ülseri ile mücadelede güçlü bir etkiye sahiptir. Gastrit ve şişkinlik problemlerini hafifletir. Bağırsak ve sindirim sistemini rahatlatır.
  • Böbrek taşını yok etme ve böbreğin daha iyi çalışması gibi olumlu etkilere sahiptir.
  • Hipertansiyonu azaltmak ve kardiyovasküler sistemi normalleştirmek için düzenli olarak avokado yaprağı çayı tüketebilirsiniz.
  • Avokado yaprakları, antiepileptik veya antiseizasyon ilaçları olarak da bilinen konvülsiyon önleyici ajan içerir. Bu tür bir ilaç, genellikle epilepsi tedavisinde kullanılır ve hastalık riskini azaltmada çok büyük yardımcıdır.
  • Avokado yaprakları, akciğerdeki hava geçişini doğrudan etkileyebilecek ve astım krizini iyileştirebilecek “pinen” adı verilen bir madde içerir ki bu da sağlıklı bir solunum sisteminin en önemli yapı taşlarından biridir.
  • İdrar sökücü işlev görür. Yapraklar içerdikleri kersetin maddesi sayesinde metabolizmanın çalışmasını hızlandırarak zararlı atıkların idrarla atılmasını sağlar.
  • Avokado yapraklarının içeriğindeki limonen maddesinin kolesterol seviyesini düşürdüğü çok sayıda bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır.
  • Bel ve sırt ağrısı çekiyorsanız avokado yaprağı çayı deneyebilirsiniz.
  • Bir fincan avokado yaprağı çayının migrene karşı etkili olabileceği belirtiliyor.
  • Ayrıca bakınız Bamya Çiçeği
Avokado Çayı Nasıl Hazırlanır
Avokado Çayı Nasıl Yapılır

Avokadonun Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

  • Avokado emzirme döneminde tavsiye edilmeyen bir meyvedir. Emzirme döneminde anne sütünün azalmasına yol açabilir.
  • Hassas bünyelerde kaşıntı, kızarıklık ve alerjiye yol açabilir. Bu nedenle hassas bünyeli kişilerin fazla tüketmemesi önerilir.
  • Cilt ile fazla temas ettirildiğinde faydasından çok, can sıkıcı yan etkilerine maruz kalınabilir. Ayrıca aşırı hassas cilt yapısına sahip olan kişilerin avokado kullanmadan önce doktora danışmaları yararlı olabilir.
  • Grip, nezle ve astım gibi üst solunum hastalığına maruz kalan kişiler yine avokado tüketimine dikkat etmelidir. Alerjik astım rahatsızlığı olan kişilerde astımı daha fazla tetikleyebilir.
  • Avokado aslında kolesterolü dengeleyici bir etkiye sahiptir fakat her şeyin fazlasında olduğu gibi avokadonun da aşırı tüketimi nedeni ile kolesterol seviyesinde olumsuz etkiler görülebilir. Kolesterol ile mücadele eden kişiler avokado tüketirken çok dikkatli olmalı, gerekirse doktora danışmadan avokado tüketmemelidirler.
  • Karaciğer ile alakalı hastalığı bulunan kişiler için de tüketimi uygun bir meyve değildir. Bu tip hastalıklardan mustarip kişiler avokadoyu ne kadar tüketeceklerini doktora danışarak ayarlamalıdır.
  • Avokado çok fazla tüketilirse ağız içinde yara ve alerjiye yol açabilir.
  • Kan inceltici ilaç kullanan hastalar avokado tüketmemelidir. Avokado kan inceltici ilaçların etkisini azaltabilir ya da tam tersi kan inceltici ilaçların etkisini arttırarak ciddi sorunlara yol açabilir.

Okuyucunun Dikkatine

Hazırlayan ve Bilinmesi Gerekenler İçin Buraya Tıklayınız.

Değerli okuyucu! Ben Avukat Özgen Terzi. Ben de sizler gibi bir web kullanıcısıyım. Aynı zamanda çocuklarının dünyaya gelmesiyle birlikte, yaşama dair pek çok alanda farkındalık sahibi olmak isteyen bir anneyim. Bunun için en büyük yardımcım internet diye düşünüyordum. Ne yazı ki, ihtiyacım olan konulara dair okuduğum yazıların çoğu zaman eksik ve yanlış bilgilerle hazırlandığını, hiçbir araştırmaya gerek duyulmadan kopyala yapıştır yöntemiyle sayfalara taşındığını gördüm. Bu durum beni ciddiyetle araştırmaya sevk etti. Öncelikli olarak, bitkiler ve besinler konusunu ele aldım. Bunun için, kaliteli yayınları takip ettim, alanında uzman kişilerin kaleme almış olduğu kaynakları okudum, inceledim. Edindiğim bilgilerin doğruluğunu teyit edip yazıya döktüm ve en nihayet bu yazıları sizlerle buluşma noktamız olan birbox.net te paylaştım, paylaşmaya da devam edeceğim. Sizler de deneyimlerinizi ve bana iletmek istediğiniz mesajları sayfanın altında bulunan yorumlar kısmı aracılığı ile iletebilirsiniz.

Okuyucunun Dikkatine: Sayfamızda anlatılanlar tamamen genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Her şeyden önce, kullanacağınız besine karşı alerjiniz olup olmadığını bilmelisiniz. Doktora gitmeden ve rahatsızlığınızın tam olarak ne olduğunu öğrenmeden, burada anlatılan bilgilerden yola çıkarak, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamalısınız.  Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar var ise, öncelikli olarak onları kullanmalısınız. Burada anlatılan bitki ve besinleri, tıbbi tedaviye destek amaçlı uygulamalısınız. Aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Sevdiğiniz Kişiler ile Paylaşın

Önerilen Konular

Konu ile ilgili düşünceleriniz

BB birbox Lütfen bilgilerinizi girin