Atkuyruğu Otu

Atkuyruğu Otu

Atkuyruğu otu nerede yetişir, nerede ve nasıl kullanılır, atkuyruğu otu çayı kürü, atkuyruğu otu çayı nasıl demlenir, atkuyruğu otu nerede ve nasıl kurutulur, nerede ve nasıl saklanır, atkuyruğu otunun faydaları, zararları ve yan etkileri nelerdir – konuyla ilgili en doğru bilgiye sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

ATKUYRUĞU OTU

Diğer İsimleri: KIRKKİLİTOTU, ZEMBEREKOTU, ÇAMOTU, KIRK BOĞUM, TİLKİKUYRUĞU, KATIRKUYRUĞU,

Latince adı: EQUİSETUM ARVENSE,

İngilizce adı: HORSETEİL, SHAVEGRASS, Almanca Adı: ZİNNKRAUT, SCHACHELHALM, Fransızca Adı: PRELE HERBE

Atkuyruğu Nerede Yetişir?

Türkiye’de 7 çeşidi bulunan atkuyruğu bitkisi, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde bulunur. Atkuyruğugiller familyasının bir türü olan atkuyruğu otu, diğer adıyla equisetum arvense, daha çok Kuzey yarımkürenin arktik ve ılıman bölgelerinde yetişiyor olsa da dünyanın pek çok ülkesinde de görülmektedir. Nemli toprakları, tarla aralarını, hendek kıyılarını, dere kenarlarını  seven atkuyruğu otu çok yıllık bir bitkidir.  Toplanmaya ve kullanıma uygun olan kısım; kalın saplı ve uzun boylu olan türleri değil, 25-60cm yükseklikte ve sapı 3-6mm civarında olanlarıdır.

Atkuyruğu Otu Nerede ve Nasıl Kullanılır?

Atkuyruğu Bitkisi
Atkuyruğu Otu Faydaları

Atkuyruğu bitkisi canlı, yeşil renkteyken, sapın toprağa yakın bölümünden kesilerek kurutulur. Kurutulan bu kısımlar kaynatılmak suretiyle çay ve gargara olarak ya da haricen kullanılır. Kaynatılan atkuyruğu otunun, demlenip süzüldükten sonra ılık çay olarak aç karnına veya öğün aralarında tüketilmesi pek çok faydalı etkisini görmek açısından en iyi yoldur. Atkuyruğu, içerdiği yüksek orandaki silisik asit sayesinde, akciğer hastalıklarında, ilaç tedavisinin yanında destek tedavi edici olarak kullanılır. Aynı şekilde deri, saç ve tırnaklarla ilgili rahatsızlıklarda da belirgin iyileşmeler sağlar. Belirtilen miktarlarda ve belli yöntemlerle hazırlanan şekliyle, kompres, yıkama ve banyo katkısı olarak, egzama, sivilce, yara, çıban ve kıl dibi iltihaplarına karşı kullanılır. Aynı şekilde hazırlanan su, gargara ve çalkalama biçiminde kullanıldığında, boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarına karşı faydalıdır.

Atkuyruğu Otu Çayı Kürü:

Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış atkuyruğu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynama derecesindeki sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak taze demlenmiş çay, aç karnına veya öğün aralarında soğutulmadan ve tatlandırılmadan içilir. 5-6 gün devam edildikten sonra 3-4 gün ara verilir. Tekrar başlanılan küre çok uzun süre devam edilmemelidir.

Atkuyruğu Otu Nerede ve Nasıl Kurutulur?

Tazeyken sapın toprağa yakın bölümünden kesilen kısımlar, gölgelik ve havadar bir yerde kurutulur. Kuruma gerçekleştiğinde yapraklar ovuşturularak gövdeden ayrılır.

Atkuyruğu Otu Nerede ve Nasıl Saklanır?

Kurutulan atkuyruğu otu ince ince kıyılarak hava almayacak şekilde cam kavanozlarda, güneş ışığı görmeyen bir yerde saklanır. Kurutma işlemiyle uğraşmak istemeyenler için aktarlardan hazır kurutulmuş olarak satın almakta mümkündür.

Atkuyruğu Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Atkuyruğu ile özellikle romatizma, nıkris şikayetleri (gut), kronik öksürük ve bacak ödemlerinde çok büyük iyileşme sağlanmaktadır.
  • Geç iyileşen yara ve kesiklerin tedavisini hızlandırır.
  • Önemli bir özelliği de kan temizleyici oluşudur. Kanda akyuvar miktarını arttırır.
  • Vücutta biriken sıvıların dışarı atımını kolaylaştırırak, ödem giderir.
  • Sindirim sistemini güçlendirir.
  • Vücut direncini arttırır. Kemikleri kuvvetlendirir, kasları güçlü yapar.
  • Saçı besler ve kepeği önler.
  • Ağız ve bademcik iltihaplarında faydalıdır.
  • Böbrekleri temizler.  Böbreklerde oluşan kum ve taşları dökmede yeri doldurulamaz şifalı bir bitkidir. Böbrek, idrar yolları ve mesane iltihabında başarıyla kullanılabilir.
  • Bol idrar söktürür.
  • Balgamı temizler.
  • Prostat büyümesi ve prostat iltihabının iyileşmesinde başlıca etkisi görülen bitkiler arasındadır.
  • Yetişkinlerde görülen istemsiz idrar kaçırmada, çocuklarda ise uykuda idrar kaçırmada tedaviye ek olarak uygulanan atkuyruğu çay kürleri büyük fayda sağlamaktadır.
  • Kan dolaşımı bozukluklarında, kırıklar nedeniyle oluşan şişliklerde, bacak yaralarında ve deri rahatsızlıklarında da kullanılabilir.
  • Bel ağrılarında alınan tam banyolar bedeni rahatlatır.
  • Bademcik, dişeti ve ağız boşluğu iltihabında gargara ve çalkalama biçiminde kullanılır.
  • Ayrıca bakınız Akgünlük Sakızı

Atkuyruğu Otunun Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Atkuyruğu Otu Çayı Nasıl Yapılır
Atkuyruğu Otu Çayı Nasıl Yapılır
  • Atkuyruğu otu (Kırkkilitotu) yararlı olduğu kadar yanlış kullanıldığında sağlığa büyük zararları da olabilecek bir bitkidir. Uzun vadeli ve aşırı tüketim sonucu vücutta meydana gelebilecek zararlardan korunmak için bilinçli kullanım şarttır.
  • Tedavi amaçlı ya da tıbbi tedaviye destek amaçlı uygulanan kürleri uzun süre devam ettirmek kalbi ve böbrekleri yorabilir. Bundan dolayı ağır kalp ve böbrek hastalıklarının sonucunda görülen ödemlere karşı kullanmadan önce muhakkak doktora danışmakta fayda vardır.
  • Bunun dışında hamilelerin ve emziren annelerin de bu bitkiyi kullanmada dikkatli olmaları, mümkünse hiç tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.
  • Atkuyruğu otunun boşaltım sistemini çalıştırdığı için vücuttaki potasyum değerini düşürdüğü bilinmektedir. Dolayısıyla potasyum değeri düşük olan kişilerin de bu bitkiyi tüketmeleri doğru değildir.
  • İlaç kullananların, aynı gün kırk kilit otunu kullanması sakıncalı olabilir.
  • Fazla miktarlarda kullanımın tansiyonu yükselttiği gözlemlenmiştir.
  • Uzmanlar atkuyruğu otunun bazı türlerinin zehirli olduğu konusunda uyarılar yapmaktadır. Özellikle ucunda spor başağı taşıyan yüksek boylu türleri asla kullanılmamalıdır.

Okuyucunun Dikkatine

Hazırlayan ve Bilinmesi Gerekenler İçin Buraya Tıklayınız.

Değerli okuyucu! Ben Avukat Özgen Terzi. Ben de sizler gibi bir web kullanıcısıyım. Aynı zamanda çocuklarının dünyaya gelmesiyle birlikte, yaşama dair pek çok alanda farkındalık sahibi olmak isteyen bir anneyim. Bunun için en büyük yardımcım internet diye düşünüyordum. Ne yazı ki, ihtiyacım olan konulara dair okuduğum yazıların çoğu zaman eksik ve yanlış bilgilerle hazırlandığını, hiçbir araştırmaya gerek duyulmadan kopyala yapıştır yöntemiyle sayfalara taşındığını gördüm. Bu durum beni ciddiyetle araştırmaya sevk etti. Öncelikli olarak, bitkiler ve besinler konusunu ele aldım. Bunun için, kaliteli yayınları takip ettim, alanında uzman kişilerin kaleme almış olduğu kaynakları okudum, inceledim. Edindiğim bilgilerin doğruluğunu teyit edip yazıya döktüm ve en nihayet bu yazıları sizlerle buluşma noktamız olan birbox.net te paylaştım, paylaşmaya da devam edeceğim. Sizler de deneyimlerinizi ve bana iletmek istediğiniz mesajları sayfanın altında bulunan yorumlar kısmı aracılığı ile iletebilirsiniz.

Okuyucunun Dikkatine: Sayfamızda anlatılanlar tamamen genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Her şeyden önce, kullanacağınız besine karşı alerjiniz olup olmadığını bilmelisiniz. Doktora gitmeden ve rahatsızlığınızın tam olarak ne olduğunu öğrenmeden, burada anlatılan bilgilerden yola çıkarak, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamalısınız.  Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar var ise, öncelikli olarak onları kullanmalısınız. Burada anlatılan bitki ve besinleri, tıbbi tedaviye destek amaçlı uygulamalısınız. Aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Sevdiğiniz Kişiler ile Paylaşın

Önerilen Konular

Konu ile ilgili düşünceleriniz

BB birbox Lütfen bilgilerinizi girin