Devedikeni Tohumu

Devedikeni Tohumu

Devedikeni bitkisi nerede yetişir, nerede ve nasıl kullanılır, devedikeni çayı nasıl demlenir, devedikeni çayı nasıl hazırlanır, devedikeni tohumu nasıl saklanır, devedikeninin faydaları nelerdir, devedikeni tohumunun faydaları nelerdir, devedikeni yağının faydaları nelerdir, devedikeni tohumunun zararları ve yan etkileri nelerdir – konuyla ilgili en doğru bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz.

DEVEDİKENİ TOHUMU

Diğer İsimleri: MERYEMANA DİKENİ, AKKIZ, DEVE KENGERİ, KENGEL, SÜTLÜ KENGEL, USLU KENGEL, ŞEVKÜL MERYEM,

Latince Adı: SİLYBUM MARİANUM, CARDUUS MARİANUS,

İngilizce Adı: MİLK THİSTLE, Almanca Adı: MARİENDİSTEL, Fransızca Adı: LE CHARDON MARİE

Devedikeni Bitkisi Nerede Yetişir?

Papatyagiller familyasından gelen bir bitkidir. Genel olarak güneş gören yol kıyılarında ve ekili olmayan tarlalarda ya da tarlaların arasında kendiliğinden büyür. Doğa şartlarına karşı oldukça dayanıklı olan bu bitkinin yaprakları soluk yeşil renkli, beyaz damarlı ve dikenlidir. Boyu 150 santimetreye kadar uzayabilen devedikeninin sap kısmının ucunda enginarı andıran mor çiçekleri vardır. Devedikeninin diğer adıyla Silybum marianum bitkisinin anavatanı Afrikanın stepleri, Güney Avrupa ve Ön Asya’dır. Bununla birlikte Kuzey Amerika’da, Güney Amerika’da, İskoçya’da ve Akdeniz bölgesinde de görülmektedir. Ülkemizde ise sıklıkla Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişir. Yabani ot olma özelliği taşısa da, bahçelerde de üreticiler tarafından yetiştirilmektedir.

Devedikeni Bitkisi Nerede ve Nasıl Kullanılır?

Deve Dikeni Çayı Nasıl Demlenir
Deve Dikeni Çayı Nasıl Demlenir

Devedikeni bitkisinin tohumları, tohumlarından elde edilen özütü ve bitkinin başında bulunan tohumların ezilmesiyle çıkarılan yağı, vücut sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ve tedavi edici gücü nedeniyle uzun yıllardır kullanılmaktadır. Tohumlar suda kaynatılmak suretiyle çay formunda tüketilir ya da kavrularak kullanılır. Papatyagiller ailesinden olan bu bitkinin kemik sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle özellikle sporla uğraşan kişilerce tüketilmektedir. Bitkinin içeriğinde bulunan Silymarin aktif maddesi sayesinde ortaya çıkan antioksidan özelliğinden daha yoğun şekilde faydalanmak amacıyla devedikeni ekstraktı ve kapsül ürünleri üretilmektedir. Yaprakların iğneli kısımları, kesilip kaynatılmak suretiyle salatalara eklenebilir. Devedikeni sütü ise bitkinin tohumları kırılarak elde edilmektedir. Bu bitki, gıda takviyesi olarak da kullanılmaktadır. Kullanılmadan önce doktora danışılması daha uygun olur. Ürün üzerinde belirtilen miktarı geçmemek önemlidir. Bazı hastalıkların tedavisine yardımcı niteliğindeki devedikeni tentürü ve ekstresi, hastanın rahatsızlığına uygun miktarda ve içerikte maddeler içermesi gerektiğinden, kesinlikle hekim kontrolü altında kullanılmalıdır. Karaciğeri kuvvetlendirmek, karaciğerle ilgili rahatsızlıkları gidermek amacıyla da kullanıldığı bilinen bu tentür, ekstrakt ve kapsül ürünlerinin kullanımı konusunda, kişiler çok daha dikkatli olmalıdır.

Devedikeni Çayı Nasıl Demlenir?

Devedikeni çayı hem otu hem de tohumları kullanılarak demlenen bir çaydır. 1 çay kaşığı ezilmiş devedikeni tohumu, orta büyüklükte 1 bardak kaynatılıp ocaktan alınmış sıcak suda 10 dakika demlenip, süzülür. Günde 1-3 bardak, öğünlerden yarım saat önce içilebilir. Devedikeni tohumu naneyle karıştırılarak demlendiğinde, çayın şifa verici etkisi daha da artacaktır.

Devedikeni Tohumu Nasıl Saklanır?

Bitkinin ilkbaharda verdiği genç sürgünler kesilerek kaynatılır ve cam kavanozlarda ve şişelerde saklanabilir. Bitkinin bu taze halini derin dondurucuda muhafaza etmek de mümkündür. Bitkinin kurusu için, ağustos-eylül aylarında olgunlaşan meyveler toplanır ve açık havada iyice kurutulur. Sonrasında ağzı kapalı bir cam kavanoz içerisinde ya da minik bakliyat çuvallarında saklanabilir.

Devedikeninin Faydaları Nelerdir?

  • Devedikeninin bilinen en büyük faydası; karaciğerle ilgili tüm rahatsızlıkların tedavisinde önemli bir rol oynamasıdır. Bitkisel tıp 2000 yıldan daha uzun bir süredir bu bitkinin nimetlerinden, özellikle karaciğerden kaynaklı hastalıklarda yararlanmaktadır. Karaciğer ilacı olarak bilinen bitkiler arasında devedikeni otu da bulunur.
  • Devedikeni ekstreleri bugün üzerinde en çok çalışma yapılan ve etkisi belirlenmiş bitkilerden biridir.
  • Alkol alan kişilerin karaciğerini korur.
  • Çok eski dönemlerden bu yana nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Beyin fonksiyonlarını geliştirdiği söylenmektedir.
  • Bitkisel ilaçların en önde gelenidir.
  • Vücuttaki hücrelerin hızlı bir şekilde iyileşmesine katkı sağladığı için cilt sağlığı üzerinde inanılmaz faydaları vardır.
  • Kolestrolün dengelenmesinde önemli yeri vardır.
  • Kanserin önlenmesi ve var olan kanserli hücrelerin vücutta yayılmaması konusunda etkilidir.
  • Diyabeti kontrol eder ve önlenmesine yardımcı olur
  • Karaciğeri her türlü toksin ve zararlı maddelerden temizler.
  • Balgamı söktürür, ciğerleri rahatlatır.
  • Bu bitkinin çok güçlü bir antioksidan etkisi bulunmaktadır.
  • Anne sütünü arttırıcı özelliğe sahiptir.
  • Kadınlarda geciken adeti söker. İlaçların yan etkilerinden vücudu korur.
  • Düzenli kullanılırsa migren ataklarının azalmasına yardımcı olur, safra kesesindeki hastalıkların tedavisinde tercih edillir.

Devedikeni Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Devedikeni Tohumunun Faydaları
Devedikeni Tohumunun Faydaları
  • Devedikeni tohumları, silimarin adı verilen ve önemli derecede şifalı etkileri olan antioksidan flavonoidler açısından bulunmaz bir nimettir.
  • Mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelir, hazmı kolaylaştırır.
  • Devedikeni tohumu safra artışı sağlar. Böbreklerin daha iyi çalışmasına katkıda bulunarak idrar yollarındaki problemlerin giderilmesine katkıda bulunur.
  • Yoğun alkol kullanılması sonucu gelişen sirozda etkilidir.
  • Karaciğer hastalıklarında eczanelerde satılan tabletler kullanılır, mide ve bağırsak içinse devedikeni tohumu çayı olarak bilinen ezilmiş tohum demlenerek içilir. Günde 15 gr kullanılması yeterlidir. Sürekli bir yan etki oluşturmayan devedikeni tohumu, hafif seyirli ishale sebep olabilmektedir.

Devedikeni Yağının Faydaları Nelerdir?

  • İştahı açar. Mideyi kuvvetlendirir.
  • Sindirimi rahatlatır.
  • Ateşi düşürür.
  • Terletmeye yardımcı olur.
  • Kulunç gibi ağrıları giderir.
  • Krampları giderir.
  • Migrene karşı etkilidir.
  • Kalp ve damar tıkanıklığını engellemede çok faydalıdır.
  • Cilt ve prostat kanseri için önleyici özelliktedir.

Devedikeni Tohumunun Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

  • Kullanıma başlanılan ilk dönemlerde, baş ağrısı, mide bulantısı, ishal, kaşıntı, gaz yapabilir.
  • Hamileler ve emziren anneler için herhangi bir tehlike oluşturmamasına rağmen, dikkatli tüketmeleri tavsiye olunur.
  • Herhangi bir ilaçla etkileşimi bulunmamakla birlikte, alerji, diyabet, kaygı bozukluğu için ilaç kullananlar ve kan sulandırıcı ilaç alanlar dikkat etmelidir.
  • Uykusuzluk ve gerginlik yapabilir.
  • Ciltte kızarmalar görülebilir. Başkaca cilt hastalıklarının ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.
  • Ayrıca bakınız Mayıs Papatyası

Okuyucunun Dikkatine

Hazırlayan ve Bilinmesi Gerekenler İçin Buraya Tıklayınız.

Değerli okuyucu! Ben Avukat Özgen Terzi. Ben de sizler gibi bir web kullanıcısıyım. Aynı zamanda çocuklarının dünyaya gelmesiyle birlikte, yaşama dair pek çok alanda farkındalık sahibi olmak isteyen bir anneyim. Bunun için en büyük yardımcım internet diye düşünüyordum. Ne yazı ki, ihtiyacım olan konulara dair okuduğum yazıların çoğu zaman eksik ve yanlış bilgilerle hazırlandığını, hiçbir araştırmaya gerek duyulmadan kopyala yapıştır yöntemiyle sayfalara taşındığını gördüm. Bu durum beni ciddiyetle araştırmaya sevk etti. Öncelikli olarak, bitkiler ve besinler konusunu ele aldım. Bunun için, kaliteli yayınları takip ettim, alanında uzman kişilerin kaleme almış olduğu kaynakları okudum, inceledim. Edindiğim bilgilerin doğruluğunu teyit edip yazıya döktüm ve en nihayet bu yazıları sizlerle buluşma noktamız olan birbox.net te paylaştım, paylaşmaya da devam edeceğim. Sizler de deneyimlerinizi ve bana iletmek istediğiniz mesajları sayfanın altında bulunan yorumlar kısmı aracılığı ile iletebilirsiniz.

Okuyucunun Dikkatine: Sayfamızda anlatılanlar tamamen genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Her şeyden önce, kullanacağınız besine karşı alerjiniz olup olmadığını bilmelisiniz. Doktora gitmeden ve rahatsızlığınızın tam olarak ne olduğunu öğrenmeden, burada anlatılan bilgilerden yola çıkarak, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamalısınız.  Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar var ise, öncelikli olarak onları kullanmalısınız. Burada anlatılan bitki ve besinleri, tıbbi tedaviye destek amaçlı uygulamalısınız. Aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Sevdiğiniz Kişiler ile Paylaşın

Önerilen Konular

Konu ile ilgili düşünceleriniz

BB birbox Lütfen bilgilerinizi girin